2009.

Pobjednici

KONKURENCIJA DUGI

GRAND PRIX – Kevin Feng Ke PISMA OSUĐENIKA NA SMRT / Kina
Željeli bismo čestitati direktoru Festivala, gospodinu Branku Karabatiću, na veoma neobičnom I osobitom izboru filmova. Bilo je jako teško donijeti konačnu odluku, jer smo razmatrali nekoliko filmova. Nakon dugog vijećanja, glas žirija dobio je Pisma osuđenika na smrt / Bai Bai Bang redatelja Kevina Feng Ke-a, za snažnu priču o kineskim osuđenicima na smrtnu kaznu.
Ova dirljiva priča je ispričana s izravnom iskrenošću o ljudskoj prirodi pod prisilom, oblikovana skomnošću, autentičnošću I pronicljivošću.

ŽIRI: Gillies MacKinnon, Marija Škaričić, Johan Swinnen

ŽIRI

JOHAN SWINNEN, Belgija
Johan Swinnen je kritičar umjetnosti i novih medija, urednik i pisac koji predaje forografiju, film, video i nove medije na Vrije Universiteitu u Briselu i na Artesis University Collegeu u Antwerpenu. Također, gostujući je professor filma i fotografije na Sorbonni i Pathshali. Pisao je za brojne kataloge o središnjoj ulozi povjesne teorije u suvremenoj umjetnosti i medijima informacije i komunikacije. Trenutačno piše i istražuje za knjigu o funkciji suvremenih vizualnih medija u Dobu Čovjekova Nemira. Snimio je eksperimentalne kratke filmove, kao što je “Tarra” i “Red in autumn”. Također, bio je član žirija na brojnim filmskim festivalima.

GILLIES MACKINNON, United Kingdom
Odrastao je u Glasgowu, gdje je studirao slikanje murala u Glasgowskoj školi umjetnosti. U filmskoj grupi iste škole prvi put je vidio filmove Bergmana, Kurosawa, Satyajit Raya, Pasolinija, Viscontija i rane filmove Formana i Polanskog. Tada je znao da želi stvarati filmove, ali morao je prijeći dug put do ostvarenja tog cilja.
Predavao je umjetnost u srednjim školama u Londonu, i našao svoj put u klub mladih koji su si međusobno pomagali sa zaposlenjem. Putovao je koliko god je to mogao priuštiti, napisao neobjavljeni SF roman i također radio kao nezavisni crtač karikatura za novine, magazine i knjige.
Kao otac dvoje djece, Gillies se 1982 prijavio u Državnu školu filma i bio prihvaćen. Od tada je svake godine radio dugometražni film ili TV dramu, primajući za svoj posao mnoštvo nagrada za filmove poput ‘The Grass Arena’, ‘The Playboys’, ‘A Simple Twist of Fate’, ‘Trojan Eddie’, ‘Small Faces’, Regeneration’, ‘Hideous Kinky’ and ‘Pure’.

MARIJA ŠKARIČIĆ, Croatia
Diplomirala glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, nakon čega je glumila u mnogim hrvatskim kazališnim produkcijama. Na televiziji je debitirala ulogom u dugometražnom filmu NIJE BED. Za ulogu ovisnice o drogi u filmu TA DIVNA SPLITSKA NOĆ bila je nagrađena Srcem Sarajeva za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sarajevu 2004. Iduće je godine glumila u filmu ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA, a također i u eksperimentalnom filmu EINSTEINOVA NAJVEĆA POGREŠKA. Osvojila je još jednu nagradu za najbolju glumicu na sarajevskom Filmskom festivalu za ulogu mlade bosanske lutalice u filmu DAS FRAULEIN, koji je dobio nagrade za najbolji film u Locarnu i Sarajevu 2006. 2008. godine je igrala jednu od glavnih uloga u hrvatskom dugometražnom filmu ČOVJEK POD STOLOM i u kratkom filmu ŽUTI MJESEC, koji je dio omnibusa ZAGREBAČKE PRIČE. Ranije ove godine je radila na stranoj produkciji, na njemačkom dugometražnom filmu SHAHADA. Trenutačno živi u Zagrebu.

KONKURENCIJA KRATKI

GRAND PRIX – Bif – DIX / Francuska – Velika Britanija
Veoma inspiriran uvid u privatan problem, u doba straha I terapije. Dix je vjerodostojan prikaz kako moderni čovjek treba riješiti psihološke problem, da bi mogao funkcionirati u javnonosti. Digitalno animirani kratki film, autora Bifa je odlično produciran s kreativnom ulogom “pravog” glumca. Ovakav rad skupine ljudi inspirira filmaše I ostale da se usredotoče na problem modernog društva 21og stoljeća.

Posebna pozornost žirija za kreativnost:

Blu – MUTO / Italija

Čuđenje, zaprepaštenje I smijeh – kratki animirani film Muto ima sve od navedenog. Kao tajni umjetnik, Blu živi u interesantnom podzemlju gdje se spajaju ilegalni ulični graffiti I klasični talent za umjetnost. Blu nam pokazuje pravo značenje kreativnosti. Iz Buenos Airesa I Badena s ljubavlju prema nečem što nismo još vidjeli – Muto je tip filma koji bismo, kao internet link, lako mogli poslati svojim prijateljima.

Posebna pozornost žirija za važnu priču:

Christine Webster – BLINDFIELD / Velika Britanija

Ovaj mračni kratki film je izvrstan I važan podsjetnik na sramotno poglavlje post-ratne europske povijesti – potreba za tišinom I ponovnom edukacijom nekih glasova. Važan za zemlje koje se danas smatraju braniteljima ljudskih prava, SLijepa točka nas povlači u noćnu moru tisuće Europljana. Vještom montažom I produkcijom, redateljica Christine Webster podsjeća nas da kontrola, prilagodba I usklađivanje ne znače ništa drugo nego uklanjanje identiteta, kontroliranje uvjerenja I ograničavanje ideja.

ŽIRI

TERJE CARLSSON, Švedska
Redatelj je dokumentaraca i honorarni novinar, koji je više godina bio stacioniran u Jeruzalemu. Režirao je i producirao nekoliko dokumentaraca po cijelom svijetu, radio je i kao predavač, instruktor i učitelj nadolazećim redateljima dokumentarnih filmova u Skandinaviji. Trenutačno režira internacionalnu koprodukciju Israel vs Israel.

FABRIZIO FERRARI, Italija
Aktivan na polju kinematografije i kulturnih događaja od 1998. Počevši s organiziracijom i planiranjem seminara i radionica na temu pisanja scenarija i digitalnog videa, osnivao je i manifestacije čiji je cilj bio promovirati talijansku i stranu kinematografiju.Od 2000. do 2002. bio je asistent je Davidu Stephensonu i Darrenu Briskeru, radeći na setovima raznih filmova. Osnovaoje RIFF (Nezavisni rimski filmski festival) Kulturnu udrugu. Svojim poslom distribucije i promocije primljenog materijala, stvorio je mrežu od više od 15 partnerstava s internacionalnim filmskim festivalima, primajući potporu od institucionalnih organizacija poput ministarstva vanjskih poslova, talijanskih kulturnih instituta te ambasada mnogih stranih država.Trenutačno radu na devetom izdanju nezavisnog rimskog filmskog festivala, ali i na novom festivalu koji će se baviti ekologijom i zaštitom okoliša, GecoFilmFest.

DANKO VOLARIĆ, Hrvatska
Uz sve vrste televizijskih programa – od kvizova do glazbenih emisija – režirao je više istraživalačkih dokumentarnih serija, socijalne i povijesne tematike.
Posebno ga zanimaju biografski filmovi – utjecaj političkih i društvenih okolnosti na život pojedinca, koje oprema pomno istraženim slikovnim dokumentarnim arhivskim materijalom.
Autor je i više dokumentaraca nezavisne produkcije u kojima prikazuje stvarnost života današnje ruralne i urbane Hrvatske, izvan uobičajenih slika i predodžbi koje stvaraju mediji.
Filmovi su mu prikazivani na domaćim i stranim festivalima i smotrama, a dobili su i više nagrada.

Programme