2010.

KONKURENCIJA DUGOMETRAŽNI
GRAND PRIX
LI FA DIAN DE NU ER / MOJA KĆI
Charlotte Lim Lay Kuen / Malaysia

Grand Prix dodjeljuje se filmu “Moja kći” redateljice Charlotte Lim Lay Kuen jer je uspio na dojmljiv i slojevit način prikazati odnos između dva glavna aktera: mlade majke i njene kćeri. To je odnos koji je kreiran izbjegavanjem konvencionalnih dramskih situacija, a naglašen odličnim glumačkim izvedbama i upotrebom poetičnih detalja na vrlo osoban način.

POSEBNA NAGRADA
DOUBLE TAKE
Johan Grimonprez / Belgium, Germany, Netherlands

Žiri je odlučio posebnu nagradu dodijeliti filmu koji je originalno izvedenom strukturom uspio dovesti u vezu naizgled udaljene i misaono nespojive događaje.

Žiri dugometražni

Alex de Ronde, Nizozemska
(Nizozemska, 1958.) Završio studij nizozemske književnosti i masovnih komunikacija. Tijekom 1980-ih radio je kao filmski kritičar za nekoliko novina i časopisa. U razdoblju od 1986. do 1993. bio je direktor programa Nizozemskih filmskih dana (Dutch Film Days), festivala koji se das poznatog kao Nizozemski filmski festival. Nakon toga bio je glavni urednik nizozemskog časopisa o kulturi gluhih osoba i znakovnom jeziku. Od 2000. do danas zaposlen je kao voditelj i direktor programa Het Ketelhuis, kina s tri projekcijske dvorane s programom posvećenim nizozemskim dugometražnim i dokumentarnim filmovima, te europskom art filmu.

Zvonimir Jurić, Hrvatska
Rođen 1971. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1998., a prije upisivanja ADU godinu je dana studirao filmsku i TV režiju u Los Angelesu, na Loyola Marymount University. Scenarist je i redatelj nekoliko dokumentarnih i dva dugometražna filma kao i priče iz dva filmska omnibusa. Radio je kao redatelj i na nekoliko televizijskih serija, a radovi su mu nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima. Živi i radi u Zagrebu.

Giovanni Spagnoletti, Italija
Rođen u Milanu 1949. godine; izvanredni profesor filmske povijesti i kritike na Sveučilištu Tor Vergata u Rimu, autor brojnih publikacija o njemačkoj i talijanskoj kinematografiji. Uređuje kvartalni časopis o filmu „Close up“ i web časopis „Close up“. Od 2000.g. umjetnički je direktor Međunarodnog festivala novog filma (Mostra Internazionale del Nuovo Cinema) u Pesaru i predsjednik Udruge talijanskih filmskih festivala (AFIC).

KONKURENCIJA KRATKOMETRAŽNI
GRAND PRIX
PATIENCE OF THE MEMORY
Vuk Jevremović / Germany, Spain

Nije nas se samo dojmilo na kako je lijep način taj animirani film napravljen sa svim upućivanjima na slikarstvo i povijest umjetnosti nego nas se dojmio i na emotivnoj razini jer odašilje gledatelju različite uspomene sačuvane u arhitekturi i u vremenu.

POSEBNA NAGRADA
LOOM
Salh Diab i Yoni Gueta / Israel

Žiri kratkometražni

Marta Jurkiewicz, Nizozemska
(1982. Poljska) umjetnica i redateljica, živi u Amsterdamu. Studirala je audiovizualne medije na Akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu i Cooper Union School of Arts u New Yorku. Nakon stjecanja diplome 2005. godine njeni su filmovi prikazivani na niz međunarodnih festivala. Posljednjih nekoliko godina radi kao festivalski distributer Filmbank – fondacije za distribuciju nizozemskog eksperimentalnog filma, koja je dio nizozemskog EYE filmskog instituta.

Renata Poljak, Hrvatska
Vizualna umjetnica rođena 1974. u Splitu. Njen rad uključuje različite medije: fotografiju, neonske instalacije, video i film. Diplomirala u Splitu 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu, Francuska. Sudjelovala je u ‘artist-in-residence’ programima u San Franciscu, Beču i Parizu. Njeni su radovi izlagani u sklopu međunarodnih izložbi i programa, i dobitnica je brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film Golden Black Box Short Award na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, i godišnju nagradu Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu. U proljeće 2010. godine izbor njenih filmskih i video radova prikazan je u Centru Georges Pompidou u Parizu.

Balint Szaloky, Mađarska
Rođen u Budimpešti 1982. godine. Diplomirao je komunikologiju na Kulturalnim studijima. Od 2004. do danas radi kao izdavač, urednik i filmski kritičar za Mozinet Magazin (mađarski mjesečnik posvećen filmu) te objavljuje u brojnim drugim magazinima, tjednicima i novinama. Bio je član FIPRESCI žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi 2008. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Kijevu 2009., te član FICC žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Krakovu 2010. godine.

Program 2010

Fotografije

RASPORED 2010.