2011.

NAGRADE 2011

PROGRAM 2011

Agresta Gabriele - NANCARROW - STUDIJA BR.5 (IT) 4:10min
1

Gabriele Agresta
NANCARROW – STUDY NO 5
Italija / Italy, 2011, HD, 4min 10 sec

NANCARROW – STUDIJA BR. 5
U napuštenoj tvornici mehanički klavir izvodi Studiju br. 5 pijanista Colona Nancarrowa i oživljava glazbu u izvedbi izvan ljudskih mogućnosti.

Gabriele Agresta
Rođen 1978. u Italiji. Diplomirao je filozofiju i klavir; sada radi kao filmski montažer. Od 1999. bavi se režijom i autor je nekoliko kratkih filmova

UNANSWERED PRODUCTION
gab.agresta@gmail.com

Astala Lauri - GAMELAN (FI/IT) 5:24min
1

Lauri Astala
GAMELAN
Finska, Italija / Finland, Italy, 2010, HD, 5min 24sec

GAMELAN
Film snimljen u sjevernoj Italiji prikazuje oblake i maglu kako naizmjence prikrivaju i otkrivaju padine u podnožju. Negdje daleko, izvan vidika, krave na ispaši svojim zvonima stvaraju zvučnu podlogu sličnu tradicionalnoj indonezijskoj glazbi (gamelan).

Lauri Astala
Rođen 1958. godine, magistrirao je umjetnost na Institutu za umjetnost u Chicagu, živi i radi u Helsinkiju. Astalina djela bave se idejama i iskustvom prostora, te kulturološkim strukturama koje ih oblikuju i uokviruju. Njegovi raniji radovi iz 90-ih (skulpture i instalacije) razmatrali su kognitivne odnose između slike i prostora. Posljednjih desetak godina bavi se uglavnom videom i izlaže video instalacije koje se bave temom iskustva prostora, npr. postavljanjem promatrača na ‘pozornicu’, kao konkretnog dijela samog rada. Astalina djela izlagana su na brojnim međunarodnim izložbama i video festivalima. Posljednja samostalna izložba: Muzej umjetnosti u Helsinkiju, 2010. Državna nagrada Finske za vizualne umjetnosti dodijeljena je Lauriju Astali 2007. godine.

AV-ARKKI
submissions@av-arkki.fi
+358 40 557 0321

Azuela Esteban - VENTOSA (MX) 3min
1

Esteban Azuela
VENTOSA
Meksiko / Mexico, 2010, HD, 3 min

VENTOSA
Veliki se gradovi ponašaju kao živi organizmi, i čini se kao da obolijevaju. Pretjerivanje u svemu dovodi do bjesomučnog ritma. Komunikacije grade mrežu iznad i između nas, a virus bolesti putuje fizičkim i električnim vezama. Ventosa predlaže drukčiji ritam u gradovima. Uzeti predah i pustiti da grad na trenutak diše.

Esteban Azuela
Živim i radim u Mexico Cityju i ovisan sam o pokretu. Studirao sam fotografiju na Umjetničkoj akademiji u Meksiku (2003) i tradicionalnu animaciju na Filmskoj školi u Vancouveru (2005). Bavim se prepoznavanjem i preispitivanjem okolnog prostora i načina kako na njega reagiramo.

VIUMASTERS
animazuela@gmail.com
+52 55 555 48747

Bogojević Narath, Simon - CVIJET BITKE / CVIJET BITKE (HR) 19:25min
1

Simon Bogojević Narath
CVIJET BITKE
Hrvatska / Croatia, 2011, 35mm, 19min 25sec

CVIJET BITKE
U maglovitom podzemnom svijetu arkadijskog ugođaja obitavaju neobični likovi: Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci. Njihovi misteriozni doživljaji alegorija su odnosa između izumrle tradicije europskog borbenog mačevanja i doktrine pragmatskog političkog djelovanja. Da li je završetak alegorije ujedno početak poučnog nesporazuma?

Simon Bogojević Narath
Rođen 1968. godine, diplomirao je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Eksperimentalnim filmom, videom i video-instalacijama bavi se od 1990. godine, a od 1993. počinje raditi na području kompjutorske 2D i 3D animacije. Autor je kratkih eksperimentalnih i animiranih filmova koji su prikazivani na nekim od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Predavač je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film.

BONOBOSTUDIO
vanja@bonobostudio.hr
+385 1 4834445

Chojna Igor - SEANS W KINIE TATRYA / PROJEKCIJA U KINU TATRY (PL) 26min
1

Igor Chojna
SEANS W KINIE TATRY
Poljska / Poland, 2010, DigiBeta, 26min

PROJEKCIJA U KINU TATRY
Dariusz Ambroszczyk vlasnik je jednog od najstarijih kino-dvorana u Łódźu – Tatry. Istovremeno je i jedini zaposlenik u kinu, tako da prodaje karte, uvodi gledatelje i pušta projekcije. Iako Dariusz svaki dan čeka posjetitelje, čini se da su oni sasvim zaboravili na kino i tek rijetko dolaze na filmove. Postaje svjestan da kino, smisao njegova života, polako propada.

Igor Chojna
Rođen u Varšavi 1978. Stekao je diplomu na Fakultetu povijesti i politologije Sveučilišta u Torontu i završio filmsku režiju na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Łódźu. Sudjelovao je radionicama filmske fotografije u Kanadi i Poljskoj. Autor kratkih igranih filmova: Julia (2007), Through glass/Kroz staklo (2009) i Unwilligness/Nevoljkost (2009). Projekcija u kinu Tatry (2010) njegov je drugi dokumentarni film.

POLISH NATIONAL FILM SCHOOL
swzfilm@filmschool.lodz.pl
+48 42 63 45 820

Cirulli Adriano - PAD (UK/IT) 3:37min
1

Adriano Cirulli
FALLING
Velika Britanija, Italija / UK, Italy, 2011, 35mm, 3 min 37 sec

PAD
Čovjek i žena plutaju u praznom prostoru, njihova se tijela isprepleću i grče kao da su pod utjecajem snažnih sila van njihove kontrole. U trenutku kad im se putanje susretnu, pokreti im postaju ujednačeni, ali neumorni trzaji vraćaju se čim se rastanu. Veza se prekida i ciklus je osuđen na ponavljanje.
Rad pod nazivom ‘Pad’ rezultat je brižljivog kombiniranja koreografije i digitalnih vizualnih efekata. Postprodukcijska tehnika praćenja pokreta koristi se za pojačavanje prirodnih kretnji izvođača, kreiranjem složenih i prividno prirodnih pokreta. Na ovaj način kamera postaje produžetak tijela izvođača, gubi ulogu pasivnog promatrača koreografije i postaje aktivni sudionik.
Skladatelj Antonino Chiaramonte osmislio je glazbu za film kao kontrapunkt pokretnoj slici. Jednako kao što film koristi animaciju prilikom transformiranja prirodnih pokreta izvođača, glazba preuzima organski, ljudski zvuk flaute i distorzira ga kako bi se stvorio elektronski zvučni pejzaž bogate teksture, u izravnoj vezi s događajima na zaslonu.

Adriano Cirulli
Rođen u Rimu 1973., završio je arhitekturu na sveučilištu La Sapienza. U razdoblju od 2002. godine radio je na vizualnim efektima za nekoliko srednjestrujaških studijskih produkcija, uključujući filmove Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan i Da Vincijev kod. Godine 2006. primio je priznanje Britanske akademije za film i televiziju za doprinos na serijalu HBO-a Rim, inače nagrađenog Emmyjem. Trenutno živi i radi u Londonu.

adr@fallingfilm.com

de Clercq, Anouk - OH (BE) 8min
1

Anouk de Clercq
OH
Belgija / Belgium, 2010, HD, 8min

OH
U filmu se pokušava oživjeti ambiciozni, utopijski duh buntovnog arhitekta Etiennea-Louisa Boulléea (1728-1799). U skladu s duhom utopijske arhitektonske tradicije koju je Boullée slijedio, danas ga ponajviše pamte po jednom neostvarenom projektu: hramu u obliku kugle posvećenom Isaacu Newtonu (1784), jednom od začetnika suvremene znanosti.
Mada povijesna referenca na nikad realizirani arhitektonski projekt filmu dodaje dozu nostalgije i melankolije, De Clercq ipak ostaje dosljedna u svojoj strasti prema slikama futurizma. ‘Oh’ predstavlja nastavak njene poetike prostora – slojevitog i bogatog vizualnog istraživanja alegorijske napetosti između unutarnjeg i vanjskog, stvarnog i zamišljenog (virtualnog), dvo- i tro-dimenzionalnog, analognog i digitalnog, nepreglednog i intimnog.

Anouk de Clercq
Rođena 1971. u Ghentu, studirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Ghentu i film na Institutu Sint-Lukas u Bruxellesu. Njeni filmovi istražuju audio-vizualni potencijal računalnih jezika u stvaranju mogućih svjetova, od kojih mnogi posjeduju snažan arhitektonski karakter. Dobitnica je nekoliko nagrada, uključujući nagradu na natječaju animacije Future Imprint International Animation Competition, Taipei (2003), nagradu za nove medije u filmu International Backup Award New Media in Film, Weimar (2004) i nagradu Illy na festivalu Art u Bruxellesu (2005). Radovi su joj izlagani u galerijama Tate Modern, Whitechapel Art Gallery, Centru Pompidou, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, te na festivalima New York Film and Video Festival, International Film Festival Rotterdam, Transmediale, Biennale de l’Image en Mouvement. Anouk De Clercq trenutno predaje na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Ghentu. Živi i radi u Bruxellesu.

AUGUSTE ORTS
marie@augusteorts.be
+32 2 245 48 24

de Visser Bea - NEDOSTAJU STOLICE (NL) 18min
1

Bea de Visser
CHAIRS MISSING
Nizozemska / Netherlands, 2011, HD, 18 min

NEDOSTAJU STOLICE
Ambijentalni film prikazuje posljednje radne dane u bazenskom kompleksu. Redoviti posjetitelji izolirani su kroz seriju nerazumljivih susreta. Tišina u gotovo pustoj zgradi oprečna je nekadašnjoj ulozi bazena kao mjesta druženja. Ovdje je ‘odsutnost’ bitan označitelj.

Bea de Visser
Redateljica, vizualna umjetnica i producentica dugometražnih i kratkih filmova. Vodi produkcijski studio Anotherfilm u Rotterdamu, usmjeravajući umjetnike i redatelje u postupku organizacije i realizacije filmskih projekata. Radi i kao savjetnica i osobna trenerica manje skupine umjetnika, te osmišljava edukativne programe. Njeni su radovi prikazivani širom svijeta u muzejima, kino-dvoranama i na međunarodnim filmskim festivalima.

ANOTHERFILM
mail@beadevisser.com
+31 10 244 9874

Duran Kelman - MANAHAN (US) 25min
1

Kelman Duran
MANAHAN
SAD / USA, 2010, 16mm, 25min

MANAHAN
Manahan živi u Harlemu. Otac je jednogodišnjeg dječaka. Njegova majka i otac su odsutni, tako da je prepušten lutanju ulicama Harlema i Washington Heightsa; u potrazi za čim? Manahan je meditacija o tome kako nas prostor može pretvoriti u sablasne prikaze nas samih.

Kelman Duran
Rođen u Dominikanskoj Republici, odrastao u New Yorku. Trenutno pohađa magisterij iz umjetnosti na Institutu za umjetnost u Kaliforniji.

kelmanduran@alum.calarts.edu
+1 718 913 9369

El-Bayoumi, Amr - NAŠA HRANA (UK) 19min
1

Amr El-Bayoumi
OUR FOOD
Velika Britanija / UK, 2011, DV, 19min

NAŠA HRANA
Kroz oštri kontrast s bezličnim svijetom brze hrane, film otkriva u kojoj je mjeri koncept hrane u Egiptu slasno povezan s ljudima, prirodom i životom. ‘Naša hrana’ je kratki dokumentarni film koji predstavlja hranu kao metaforu egipatskog nacionalnog identiteta, kroz živopisan i privlačan ciklus žetve, kupovine, pripreme, blagovanja i opuštanja od zore do sumraka.

Amr El-Bayoumi
Amerikanac egipatskog podrijetla, bavi se međunarodnim trgovačkim pravom, aktivan je u borbi za ljudska prava i bavi se glumom. Živi u Londonu.

RIVER NILE PRODUCTIONS
amrbay@gmail.com
+44 78 1088 1469

Fendrich Pascal / Härpfer Bernd - ZVJEZDANA VRATA (DE) 4:15min
1

Pascal Fendrich / Bernd Härpfer
STARGATE
Njemačka / Germany, 2011, Blu-Ray, 4min 15sec

STARGATE
Iz gondole vise noge nekolicine posjetitelja zabavnog parka Stargate. Uzbuđuje ih neobična vožnja koja će premostiti granice ega. Poput kaleidoskopa, slika se sve više širi. Svojevrsno filmsko zrcalo osjećaja posjetitelja parka, film se stalno nalazi na granici između konkretnog i apstraktnog, da bi se u konačnici razložio i nestao u praznini.

Pascal Fendrich
Rođen 1979. godine, vizualni umjetnik aktivan na području eksperimentalnog filma, video instalacija i fotografije.

Bernd Härpfer
Rođen 1967. godine, skladatelj elektronske i instrumentalne glazbe. Također se bavi i zvučnim instalacijama i videom.

Pored samostalnog djelovanja, Pascal i Bend surađuju od 2003. godine, i to na eksperimentalnim audio-vizualnim umjetničkim projektima. Radovi su im prikazivani na brojnim međunarodnim izložbama i projekcijama, u Europi, istočnoj Aziji i sjevernoj Americi.

pascal@videokunst.org
+49 177 793 47 36

Fonseca Miguel - ZNAM DA ME ČUJEŠ (PT) 4:4min
1

Miguel Fonseca
I KNOW YOU CAN HEAR ME
Portugal / Portugal, 2010, DV, 4min

ZNAM DA ME ČUJEŠ
Film o ljubavi na filmu o ratu.

Miguel Fonseca
Rođen u Lisabonu 1973. godine. Studirao je filozofiju na Sveučilištu u Lisabonu. Radio je za produkcijsku kuću O Som e a Fúria. Njegov redateljski prvijenac Alpha prikazan je u okviru programa festivala u Rotterdamu, međunarodnog festivala kratkog filma Curtas Vila do Conde i Les Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid.

AGÊNCIA – Portuguese Short Film Agency
agencia@curtas.pt
+351 252646683

Fortunat Méryl / Seron Xavier - MAUVAISE LUNE / MJESEČINA (BE) 28min
1

Méryl Fortunat / Xavier Seron
MAUVAISE LUNE
Belgija / Belgium, 2011, HD, 28min

MJESEČINA
Jean-Paul je drukčiji od drugih. Njegov otac je njegova majka. Voli pse.
Ali draže mu je pivo. Kad se pojavi sjajni mjesec, i Jean-Paul oživi.
Sutra se ničeg neće sjećati.

Méryl Fortunat

Rođen u Arlesu, 24. travnja 1979., francuski redatelj i scenarist. Već je u srednjoj školi otkrio fotografiju, da bi se kasnije počeo baviti filmom. Između 1998. i 2000. godine korežirao je tri kratka filma. Studirao je u Belgiji na Institutu medijskih umjetnosti od 2001. do 2005. Živi u Bruxellesu, radi na televiziji RTBF i bavi se vlastitim projektima. Njegov posljednji film Mjesečev sjaj (Mavaise Lune) nagrađen je s četiri nagrade na festivalu kratkog filma u Bruxelesu i na pariškom festivalu Le Court en dit Long.

Xavier Seron
Rođen u Bruxellesu 1975. Nakon studija prava upisuje Institut medijskih umjetnosti (IAD) 2001. godine. Njegov diplomski film iz 2005. godine Rien d’insoluble/ Ništa nerješivo višestruko je nagrađivan i uvršten u program više od pedeset festivala širom svijeta (uključujući Venecijanski filmski festival). Godine 2007. zajedno je s Christopherom Hermansom napisao i režirao kratki film pod naslovom Le Crabe/ Rak. Sljedeće je godine u surađivao na pisanju scenarija za dokumentarni film Christophera Hermansa Les Parents/ Roditelji i kratki film Jacquesa Molitora En compagnie de la poussière/ Družba prašine (uvršten u program filmskog festivala u Locarnu). Za redatelja Boulija Lannersa režirao je L’Eldorado selon Jean-Jacques/ Eldorado prema Jean-Jacquesu, film o snimanju filma Eldorado. Godine 2011. zajedno s Merylom Fortunat-Rossi snima kratki film etnološkog i etilnog sadržaja pod naslovom Mauvaise Lune/ Moonshine. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu Je me tue à le dire i filmu Dreamcatcheurs, dokumentarcu o belgijskim hrvačima u suradnji s Cédricom Bourgeoisom.

Hélicotronc SPRL
info@helicotronc.com
+32 2 539 23 57

Fried Louis - PROPAGANDA 1 (DE) 6:2min
1

Louis Fried
PROPAGANDA 1
Njemačka / Germany, 2010, 16mm, 6min 2sec

PROPAGANDA 1
Kadrovi luna-parka, dijelom snimljeni kroz golo drveće obližnjeg parka. Atmosfera je otuđena, a neobičan se osjećaj dodatno pojačava radi načina na koji je obrađen filmski materijal. Grebanje, prašina i kamenac stvaraju vlastitu dodatnu razinu. Svjetla luna-parka i treperava struktura materijala kao da reagiraju jedan s drugim, i na kraju se sve bizarno vraća na poznato.

Louis Fried
Rođen u Munchenu, Njemačka. U razdoblju od 1999. godine odradio je cijeli niz stažiranja u filmskoj industriji (na poslovima od električara do asistenta režije). Studij vizualnih komunikacija i filma započeo je 2004. godine na Visokoj školi za vizualne umjetnosti u Hamburgu (HfbK), i diplomirao je 2010. Živi i radi u Hamburgu.

HFBK
filmfestival@hfbk-hamburg.de
+49 40 428 989 446

Hattler Max - VRTNJA (UK) 3:55min
1

Max Hattler
SPIN
Francuska, Njemačka, Velika Britanija / France, Germany, UK,
2010, HD, 3min 55sec

VRTNJA
Figurice vojnika marširaju u stroju, okreću se i vrte, tope i eksplodiraju. Kad sukob postane spektakl, gube se granice između uništenja i zabave.

Max Hattler
Njemački eksperimentalni animator i medijalni umjetnik Max Hattler studirao je na prestižnom sveučilištu Goldsmiths i Royal College of Art u Londonu. Samostalno je izlagao u galerijama Lumen Eclipse (SAD), Media Art Friesland (Nizozemska), Broadway (Nottingham, UK) i Someonesgarden (Tokio), a retrospektive njegovih radova uvrštene su u program festivala Image Forum Festival (Japan), Fredrikstad Animation Festival (Norveška), MUMIA Festival (Brazil) i Branchage Jersey Film Festival (Kanalski otoci). Radovi su mu prikazivani na brojnim filmskim festivalima,
te Muzeju suvremene umjetnosti u Taipeiu (Tajvan), u sklopu programa nagrade Marl Video Art Award (Njemačka), te galeriji Gasworks Gallery (London). Važnije nagrade: Visual Music Award (Njemačka), London International Animation Festival, Videofestival Bochum, Videologia (Rusija), Eksjo Animation Festival (Švedska) i 700IS Art Film Festival (Island). Surađivao je s nekolicinom bandova, uključujući Basement Jaxx, The Egg i Ladyscraper, bavi se audio-vizualnim performansima u živoj izvedbi i nastupao je širom Europe, Amerike i Azije. Max živi i radi u Londonu i Njemačkoj, a u svijetu ga zastupa kuća Partizan. Predaje na sveučilištu Goldsmiths.

me@maxhattler.com
+44 781 1581 655

Heine Valerie - MELENCOLIA (DE) 6min
1

Valerie Heine
MELENCOLIA
Njemačka / Germany, 2011, DigiBeta, 6min

MELENCOLIA
Luise je melankolična. Bezvoljno sjedi za stolom, sve dok nešto doslovno ne prodre u njen svijet… samo na trenutak.

Valerie Heine
Rođena u Berlinu 1985. godine.
Izobrazba: 2004. Umjetnička škola u San Franciscu
2005. Maturirala na gimnaziji Fichtenberg Gymnasium, Berlin
2006. Glumačka škola Actor’s Center, SF, Kalifornija (Metoda Stanislavsky-Strasberg)
2008. Filmski institut Berkeley Digital
2006.-2009. City College of San Francisco, studij filma
Stipendistica programa SF Art & Film
2009.-danas: Akademija medijskih umjetnosti, Köln, Njemačka

valerieinsf@gmail.com

Hermans Christophe - ETRANGERE / STRANAC (BE) 12min
1

Christophe Hermans
ETRANGERE
Belgija / Belgium, 2010, HDV, 12min

STRANAC
Sophie živi sama.
Vrijeme provodi na nestalnim poslovima i seljakajući se.
Stvara skulpturu svog tijela kako bi ispunila prazninu svog života.

Christophe Hermans
Rođen u Namuru, Belgija, 16. kolovoza 1982. Godine 2001. upisuje školu filma Institut des Arts de Diffusion (Louvain-la-Neuve, Belgija). Njegov diplomski rad, kratki dokumentarni film Poids Plume / Featherweight dobio je izvrsne kritike na međunarodnim festivalima. Christophe se kasnije okreće igranom filmu (Le Crabe/ The Crab, u ko-režiji s Xavierom Seronom iz 2007., La Balançoire/ The Swing iz 2009.), te dokumentarcima (Jeu de Dames iz 2006., Les parents/ The parents iz 2008., Etrangère/ Stranger iz 2010). Upravo završava svoj novi dokumentarac Les enfants /The children, s tim da mu je treći kratki film Fancy Fair trenutno u post-produkciji.

ANOTHERLIGHT PRODUCTIONS
ahernandezisasi@gmail.com
+32 47 688 2846

Ho, Wei-Ming - SAMOUNIŠTENJE ZA VJEČNOST (TW) 6:26
1

Wei-Ming Ho
SELF-DESTRUCTION FOR ETERNITY
Tajvan / Taiwan, 2011, HD, 6min 26sec

SAMOUNIŠTENJE ZA VJEČNOST
Tko odlučuje o tome tko je dobar ili zao? Tko odlučuje o tome tko će preživjeti, a tko umrijeti? Tko je sljedeće žrtva? Zatišje pred oluju… je li sve iluzija? Ili su stvarnost tamne strane i tragične mane skrivene iza pozornice?

Wei-Ming Ho
Rođen u Taipeiju, Tajvan. Bavi se istraživanjem i stvaranjem na području vizualnih umjetnosti, a posebno eksperimentalnim filmom, videom i medijskom umjetnošću.

ted89815386@yahoo.com.tw
+88 695 3456 7963

Hund Harald / Horn Paul - MIŠJA PALAČA (AT) 10:30min
1

Harald Hund / Paul Horn
MOUSE PALACE
Austrija / Austria, 2010, HD, 10min 30 sec

MIŠJA PALAČA
U sklopu projekta od jestivih materijala izrađen je model prave stambene zgrade namijenjene miševima. Tek što su stigli u svoju nastambu, glodavci su je počeli grickati. Osnovna značajka filmova Haralda Hunda i Paula Horna je zabavan i ironičan način na koji se naše ideje prostora i poimanje normalnog reduciraju do apsurda. (Genoveva Rückert)
Ovo je najnoviji projekt iz serije Living Space (Životni prostor), koju čine još Tomatoheads, Dropping Furniture i nedovršeni projekt Apnea. Cjelokupna serija oslikava ljudsko postojanje u apsurdnim uvjetima. U Mišjoj palači, mjesto ljudi zauzimaju miševi.

Harald Hund
Rođen 1967. u Austriji, bavi se videoumjetnošću. Sudjelovao je na brojnim izložbama i međunarodnim festivalima kratkog filma. Studirao je Nove medije na Umjetničkoj akademiji u Beču, u klasi profesora Petera Koglera, te na bečkoj Školi primijenjenih umjetnosti u klasi profesorice Isabelle Graw, a sudjelovao je i u projektu Open Class.

Paul Horn
Rođen 1966. u Amstettenu. Umjetnik i redatelj, živi i radi u Beču. Studirao je na Školi dizajna u Rhode Islandu (SAD) i na bečkoj Školi primijenjenih umjetnosti u klasi Marie Lassnig i A. Mantleya. Predaje na Umjetničkoj akademiji u Linzu, Gornja Austrija.

SIXPACK FILM
gerald@sixpackfilm.com
+43 1 5260990 12

Hussain Kiron - GLATKO UZJAHIVANJE (UK) 2:44min
1

Kiron Hussain
SLICK HORSING
Velika Britanija / UK, 2010, HDV, 2min 44sec

SLICK HORSING
Fragmentirana alegorija – dama inicira foto-osjetljivu epilepsiju umjesto heroina.

Kiron Hussain
Rođen gugutajući, s pijanim darom, u Newcastlu, Engleska; Slick Horsing njegov je redateljski prvijenac.

ki_hu22@hotmail.com
+44 791 331 4452

Janisch Adam - IDUĆI (PL) 29min
1

Adam Janisch
NEXT
Poljska / Poland, 2010, DigiBeta, 29 min

IDUĆI
S idejom za svoj sljedeći projekt, Adam surfa kroz providnu anonimnost interneta. Njegov je cilj prekinuti anonimnost tako da u stvarnom životu upozna jednu osobu iz bezbrojnih video chat soba, u kojoj se pritiskom miša na opciju Next možeš prebaciti na sljedećeg partnera. Nakon što nagovori bezimenog stranca da se upoznaju, Adam naoružan kamkorderom kreće na putovanje iz Varšave na sastanak u Berlin, ne znajući koliko će ga daleko odvesti njegov mali projekt.

Adam Janisch
Rođen 1987. u Berlinu. Pohađao je školu režije Andrzej Wajda Master School of Film Directing i Umjetničku akademiju u Varšavi, gdje je diplomirao s pohvalama 2010. i stekao titulu prvostupnika, te nastavio magistarski studij. Dobitnik je stipendije Ministarstva kulture i nacionalne baštine za godinu 2009./10. Bavi se i fotografijom. Godine 2010. održao je prvu samostalnu fotografsku izložbu u Kineskom kulturnom centru u Berlinu. Živi i radi u Berlinu i Varšavi.

Krakow Film Foundation
zofia@kff.com.pl
+48 122 946 945

Jurić Ivana - SOBA / SOBA (HR) 5min
1

Ivana Jurić
SOBA
Hrvatska / Croatia, 2011, DigiBeta, 5 min

SOBA
U hotelskoj sobi žena (lutka) čeka poziv svog ljubavnika (lutak). Njegov dolazak i seks za nju su poput rituala koji ju odnose u lebdeće i ugodno stanje svijesti. Ona se otvara muškarcu putem seksa, dok muškarac/lutak sve to doživljava kao pražnjenje nakon kojeg nestaje poput dima. Lutka razočarana i povrijeđena ostaje sama u praznoj sobi.

Ivana Jurić
Rodila se u Osijeku 1982. godine. Diplomirala je animaciju i nove medije na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija nagrađena je za svoj ukupan studentski rad. Režirala je kratki animirani film Ja za koji 2009. dobiva drugu nagradu ”ESSL AWARD CEE 2009”. Osim filmskih festivala svoj rad izlaže i na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

KINORAMA
ankica@kinorama.hr
+385 1 231 67 87

Kable Jonathan - BIT (AU) 5min
1

Jonathan Kable
BIT
Australija / Australia, 2010, 35mm, 5min

BIT
Gledaj cestu ispred sebe…

Jonathan Kable
Studirao je umjetnost i film na Sveučilištu u Sydneyu. Njegov prvi kratki film Lloyd Ormerod želi svoje lice natrag (2006) prikazan je na brojnim filmskim festivalima, domaćim i međunarodnim. Bit (2010) je njegov drugi kratki film.

COLOUR BLIND FILMS
jrkable@gmail.com
+61 405348887

Kämmerer Björn - GYRE (AT) 9min
1

Björn Kämmerer
GYRE
Austrija / Austria, 2010, 35mm, 9min

GYRE
Klizeći od desna prema lijevo, blistavi bijeli dijamantni oblici prelaze preko sjajne crne površine u Cinemascope formatu. Vidljive su tek minimalne varijacije u njihovim pokretima. Zaslon se postepeno osvjetljava i postaje vidljiva grubo iscijepana drvena struktura. Postaje jasno da su svijetli kvadrati prozorski otvori brvnare s blistavo bijelim unutrašnjim zidovima, koja se brzo okreće oko osi. Delikatne promjene svjetla, udaljenosti kamere i rakursa transformiraju pretpostavljenu apstraktnu animaciju u konkretnu instalaciju za filmski i arhitektonski eksperiment.

Björn Kämmerer
Rođen 1977. u Stralsundu (Istočna Njemačka), odrastao u Berlinu, živi i radi u Beču. Završio je studij eksperimentalne medijske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Linzu (2001-2008), te smjer umjetnost i digitalni mediji na bečkoj Umjetničkoj akademiji. Bavi se filmom i video umjetnošću.

SIXPACK FILM
gerald@sixpackfilm.com
+43 1 5260990 12

Lemay Marjorie - LES NOCTURNES / NOĆNICI (CA) 1:50min
1

Marjorie Lemay
LES NOCTURNES
Kanada / Canada, 2010, DV, 1min 50sec

NOĆNICI
Fragment života u okrilju noći. Divlja pernata i krznena bića komuniciraju, obznanjuju svoju prisutnost, udvaraju se, pare, osvajaju prostor, love i kreću se. Svojim pokretima stvaraju poeziju, njihovi krikovi postaju riječi.

Marjorie Lemay
Tijekom posljednjih 10 godina, kroz crteže, slike, grafike i fotografiju, u želji da otkrijem njegovu srž, razvila sam hibridni vizualni jezik koji mi omogućuje da se prenesem u životinjsku bit i razotkrijem svoju jedinstvenu maštu.
Kao umjetnica, neprekidno stremim prema obnavljanju svoje kreativnosti i istražujem nove načine ovladavanja materijom i rafiniranja svog grafičkog izričaja. Moji su radovi skloni preuzimanju narativnog oblika, a animacija predstavlja način nadopunjavanja vlastitog vizualnog jezika novom zvučnom dimenzijom. Svoj crtež obogaćujem novim filmskim rječnikom koji transformira moje geste i način na koji izražavam i doživljavam vrijeme i prostor.
Moji su radovi predstavljeni na tridesetak manifestacija i izložbi, među ostalim na festivalu Junction Arts u Torontu 2005., galeriji Joyce Yahouda 2004. i na Photomahon 2004. godine (Montréal/Guadalajara edicija). Moj posljednji projekt pod nazivom Ursus Maritimus predstavljen je u centru Maison de la culture Frontenac de Montréal u veljači 2008.

marjorie.lemay@bell.net
+1 514 9771

Nobre Susana - LISBOA - PROVÍNCIA / LISBON - PROVINCIJA (PT) 20min
1

Susana Nobre
LISBOA – PROVÍNCIA
Portugal / Portugal, 2010, 35mm, 20min

LISABON – PROVINCIJA
Medicinska sestra brine se za pacijenta u svojoj kući. Maria do Céu već se četrdeset godina bavi tim poslom i radi u staroj bolnici u Lisabonu. U Lisabon se doselila iz malog sela u Alenteju kao šesnaestogodišnjakinja. U bolnici čita karton starog pacijenta, svog prijatelja. Zatvara karton. Maria do Céu vraća se u svoje selo, gdje pjeva u lokalnom zboru.

Susana Nobre
Rođena 1974. godine, diplomirala je medijske studije na lisabonskom sveučilištu 1998. godine. Surađivala je s filmskim laboratorijem na Fakultetu humanističkih i društvenih znanosti (Universidade Nova) i sudjelovala u niz produkcija umjetničkih video radova uz potporu fondacije Calouste Gulbenkian Foundation. Zajedno s filmskom produkcijskom kućom Raiva, 2004. godine osmislila je radionicu Senior Film Workshop uz financijsku potporu ICAM-a. Godine 2005. pohađala je seminar iz filmske režije u okviru programa Calouste Gulbenkian´s Artistic Creativity and Creation Program, u suradnji s London Film School.
Godine 2008. osniva produkcijsku tvrtku TERRATREME. Autorica je filmova As nadadoras (Plivači) iz 2001., O que pode um rosto (Dnevna bolnica) iz 2003., Estados da matéria (Bilo bi jednostavno) iz 2006. i Lisboa-Província (Lisabon-Provincija) iz 2010. Trenutno radi na dokumentarcu Vida Activa (Aktivan život) najavljenom za 2011.

AGÊNCIA – Portuguese Short Film Agency
agencia@curtas.pt
+351 252646683

O'Donoghue Paul - ZAŠTO NOSIŠ BRADU? (IE/US) 6min
1

Paul O’Donoghue
WHY DO YOU HAVE A BEARD?
Irska, SAD / Ireland, USA, 2011, HD, 6min

ZAŠTO NOSIŠ BRADU?
Inspiriran pitanjem aerodromske službe sigurnosti, ovaj kratki film s animiranim licima koja se pretapaju iz jedne kulture u drugu predstavlja bogatu etničku raznolikost ljudskog roda.

Paul O’Donoghue
Irski skladatelj/ audio-vizualni umjetnik, živi i radu u Dublinu. Objavljivao je glazbu pod raznim pseudonimima za niz izdavačkih kuća, uključujući Six Degrees iz San Francisca i Plant NY. Radovi su mu prikazivani na više od 130 festivala u preko 40 zemalja.

ELUSIVE RECORDINGS
elusive@iol.ie
+353 1 679 6505

Perconte Jacques - APRES LE FEU / POSLIJE VATRE (FR) 7:9min
1

Jacques Perconte
APRÈS LE FEU
Francuska / France, 2010, HD, 7min 9sec

POSLIJE POŽARA
Nekoliko kilometara od Ajaccia, spaljena zemlja predaje se težini boje. Tlo se rastvara i oslobađa energiju slika koje osvajaju nebo. Vidim horizont kako nestaje, ali i dalje ga popravljam. Vlak nastavlja svojim putem…

Jacques Perconte
Rođen 1974. u Grenobleu, živi i radi u Parizu, nakon što je niz godina proveo na jugozapadu. Istražuje tijelo, krajobraz i boju uz pomoć digitalnih alata. Svaki rad prirodno pronalazi svoj izraz u odgovarajućem mediju: video, fotografija, interaktivno stvaranje, pisanje ili glazba, instalacije… Nakon izrazito tradicionalnog uvoda (crtanje i slikarstvo), internet i video predstavljali su dobru početnu točku (95-96). Web stranica technart.net glavno je (neuredno) sučelje. Perconteov rad kreće se između pisanja fikcije za različite medije i formalnog istraživanja koje kao podrška razotkriva prikaz tijela i njegova izlaganja. Odnos između sadržaja i forme nikad se ne zadržava u pozadini, iako danas njegov rad više nije okrenut teoriji kao što je bio nekad.
Različiti radovi, bez obzira na medij u kojem su nastali, uvijek su originalni, kako po svojim estetskim značajkama, tako i po načinu realizacije/izvedbe. Perconte često surađuje s drugim umjetnicima: Michelom Herreriom (slikar), Didierom Arnaudetom (pjesnik), Marc EM (glazbenik), Hugom Verlindeom (redatelj)…

COLECTIF JEUNE CINEMA
admin@cjcinema.org

Ramljak Ivan / Škobalj Marko - IN UTERO (HR) 14min
1

Ivan Ramljak / Marko Škobalj
IN UTERO
Hrvatska / Croatia, 2011, DigiBeta, 14min

IN UTERO
Nepomično oko kamere u prostoru potpuno reducirane scenografije snima glumicu koja pokušava plakati. Naizgled banalna situacija u procesu snimanja dramske scene pretvara se u bolni eksperiment koji naglašava ideju: sjećanje je ponovno stvaranje, a ne tek reprodukcija memoriranih trenutaka.
Ivan Ramljak / Marko Škobalj
Počeli su surađivati 2009., kao koscenaristi i koredatelji na kratkom igranom filmu ‘Najpametnije naselje u državi’, jednom od bolje ocijenjenih dijelova omnibusa ‘Zagrebačke priče’. Te iste godine su u okviru projekta Sarajevo Grad Filma snimili i kratki igrani film ‘Oslobođenje u 26 slika’ koji je na Sarajevo Film Festivalu nagrađen nagradom Atlantic grupe. Film je kasnije prikazan i na Zagreb Film Festivalu, Rotterdam FF-u, kao i na petnaestak drugih međunarodnih festivala. ‘In Utero’ je treći kratki i prvi eksperimentalni film nastao kao produkt njihove kolaboracije.

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
vera@hfs.hr
+385 1 48 48 771

Rijpma Johan - GROEIEN / RAST (NL) 1:35min
1

Johan Rijpma
GROEIEN
Nizozemska/ Netherlands, 2010, DigiBeta, 1min 35sec

RAST
Video rad predstavlja eksperiment kontrole, oblika i pokreta. Film prikazuje kako prirodni oblici, formiranje i pokret postaju kontrolirani i umjetni.

Johan Rijpma
Rođen 1984., pohađa studij umjetnosti na Sveučilištu u Utrechtu (Fakultet umjetnosti, medija i tehnologije) u Hilversumu. Kroz formu kratkog filma, glazbenih spotova i animacije proučava nepredvidljivu okolinu.

EYE Film Instituut
MartaJurkiewicz@eyefilm.nl
+31 20 5891 400

Rosier Valéry - DIMANCHES / NEDJELJE (BE) 16min
1

Valéry Rosier
DIMANCHES
Belgija / Belgium, 2011, 35mm, 16min

NEDJELJE
Nedjelje, ili kako se ljudski rod suočava s prolaskom vremena. Pod svaku cijenu pokušavamo ispuniti slobodno vrijeme. Istovremeno smo svjesni kako prolazi.

Valéry Rosier
Rođen 1977. Po završetku studija menadžmenta, upisuje filmsku školu Institut des Arts de Diffusion (IAD) u Belgiji. Njegov posljednji film Yeti uvršten je u program niz međunarodnih festivala i primio je nekoliko nagrada. Radi kao asistent režije na igranim filmovima. Godine 2008. snimio je nagrađivani kratki film Good Night/ Laku noć, nominiran za European Film Awards 2009. godine.

Ultime Razzia Productions
urzzia@gmail.com
+32 477 30 59 39

Schuster Nikki - MICROPHOBIA (LVDE/ZA) 7min
1

Nikki Schuster
MICROPHOBIA
Njemačka, Južna Afrika / Germany, South Africa, 2010, DigiBeta, 7min

MICROPHOBIA
Apstraktne konstrukcije sastavljene su od dijelova biljaka. Oblici se pojačavaju i stvaraju figurativna stvorenja. Konstruirani oblici privlače, proždiru i na kraju povrate gledatelja. Mistično, prijeteće putovanje kroz skriveni i fantastični svijet biljaka.

Nikki Schuster
1974. Rođena u Steyru / Austrija
1993.-2000. Studij primijenjene umjetnosti u Beču
2000.-2001. Studij vizualnih komunikacija i eksperimentalnog medijskog dizajna na Umjetničkoj akademiji u Berlinu
2001.-2002. Studij eksperimentalnog medijskog dizajna na Umjetničkoj akademiji u Berlinu
2005.-2009. TV produkcije za kanale ARTE, VIVA, MTV i Nickleodeon
2006. Video projekcije/ dizajn scene za DepotX/Stuttgart
2009.-2010. OnAir producent za NICKLEODEON NORTH, Europa
2010. Animacije/instalacije za izložbu l’Exposition des Musiques Noires dans le monde, Dakar, Senegal
Rezidencijalni boravak u Parizu i Buenos Airesu
Predstavljanje projekta Recyclers na Inspiration Fest 2010 Buenos Aires, Argentina
Sudjelovanje na izložbi u Zona Liberada u Salta, Argentina
2011. Sudjelovanje na izložbi u sklopu Vidéo / Propriété Intellectuelle, Galerie Immanence, Pariz

FIESFILM
nikkischuster@fiesfilm.com
+49 177 430 48 55

Tarrant Patrick - SVE JE SVAKODNEVNO (UK) 10min
1

Patrick Tarrant
EVERYTHING IS EVERYDAY
Velika Britanija / UK, 2011, HD, 10 min

SVE JE SVAKODNEVNO
Nijemi 10-minutni portret čistača prozora. Svaki od 54 kadra snimljen je na različit dan tijekom jedne godine, i na taj način iskorištava odabrane filmske uvjete kako bi se kreirala animacija različitosti i montaža trajanja. Film prikazuje onu vrst ljepote koja je uistinu svakodnevna i okružuje nas, ali isto tako ostaje skrivena radi privremenosti proživljenog vremena.

Patrick Tarrant
Radovi su mu nedavno prikazani na filmskim festivalima Chicago Underground 2011, Anthology Film Archives 2010, Director’s Lounge, Berlin (Urban Research on Film 2010) i Queens International Film Festival 2009.
Njegova instalacija Planet Usher: An Interactive Home Movie izložena je u sklopu Australian Centre for the Moving Image (Melbourne 2004), zatim u organizaciji Udruženja za računalne strojeve/ Association of Computing Machinery (New York 2004) i u sklopu izložbe Sequences (London). Viši je predavač predmeta Digitalni film i video na londonskom South Bank sveučilištu.

tarrantp@lsbu.ac.uk

tinhoko - KOI (AT) 8:20min
1

tinhoko
KOI
Austrija / Austria, 2010, HD, 8min 20sec

KOI
Ritmičko slaganje rubnih misli i prikaza kratkih trenutaka: pogled u poluzamagljenu, mirnu vodu jezera. Riba Koi (Nishikigoi, u doslovnom značenju „brokatni šaran“) ulazi u kadar, naizmjence i s različitih strana pojavljuju se sjena mola za kupače i odrazi. Ovaj misaoni film popraćen je dubokim zvukovima bordun orgulja/brujanja iz skladbe Stefana Nemétha, uz koje se razvija i drugi moment: kaplje tamne tekućine, tekstura papira, zvukovi kapanja. Glazba dodaje ovim zvukovima prostornu dubinu i širinu, pojačava vizualne efekte, preispituje ih kroz odgođene reakcije i povremeno slijedi vlastite putove u paralelnim svjetovima zvuka.

tinhoko
Pseudonim Tine Hochkogler. Rođena 1967. u Beču, 1993. upisala je studij grafičkog dizajna, a od 1998. bavi se računalnom animacijom i videom.

SIXPACK FILM
gerald@sixpackfilm.com
+43 1 5260990 12

Tscherkassky Peter - NADOLAZEĆE ATRAKCIJE (AT) 25:10min
1

Peter Tscherkassky
COMING ATTRACTIONS
Austrija / Austria, 2010, 35mm, 25min 10 sec

NADOLAZEĆE ATRAKCIJE
Negativan odraz očiju muškarca u retrovizoru. Kontrakadar prikazuje nasmiješenu ženu, i njen u potpunosti nedvosmislen izraz lica privlači pažnju na lijevu stranu slike, gdje se na treperavom split-screen zaslonu pojavljuju isječci iz filma. Prikazani modeli, šalice i različiti tipovi vozila kasnije se obrađuju tijekom 25 minuta filma. Naslov se odnosi podjednako na prirodu reklamnih filmova i na rano doba filma, ‘film atrakcije’. Početni vizualni kontakt kroz montažu suprotstavlja dva žanra, i zajedno s avangardnim filmom oni predstavljaju osnovnu trojku tijekom 11 poglavlja u kojima Peter Tscherkassky ispituje različite odnose između ta tri svijeta pokretne slike.
Njegov rad, pogled na povijest filma u zrcalnom odrazu retrovizora, obogaćen je referencama u igri riječi i pažljivo sročenim naslovima koji se odnose na slikarstvo, glazbu i teoriju filma. Istovremeno je sve što se prikazuje prilično očito.

Peter Tscherkassky
Rođen 1958. u Beču, Austrija. Živio je u Berlinu u razdoblju 1979-84. Studirao je filozofiju, i doktorirao na temu „Film kao umjetnost. Prema kritičkoj estetici kinematografije“ (1985/86). Osnivač distribucijske kuće Sixpack Film. Organizator nekolicine međunarodnih festivala avangardnog filma u Beču i filmskih turneja u inozemstvu. Od 1984. objavljuje radove i predavanja na temu povijesti i teorije avangardnog filma. Godine 1993. i 1994. bio je umjetnički direktor godišnjeg austrijskog filmskog festivala Diagonale.
Urednik knjige „Peter Kubelka“ (1995; zajedno s Gabriele Jutz). Režijom se bavi od 1979. Najnovija publikacija: knjiga „Peter Tscherkassky“, urednici Alexander Horwath i Michael Loebenstein (dvojezično izdanje, njemački/engleski; Beč 2005).

SIXPACK FILM
gerald@sixpackfilm.com
+43 1 5260990 12

van de Vorst, Guérin - PUTAIN LAPIN / KUJA ZEČICA (BE) 10:10min
1

Guérin van de Vorst
PUTAIN LAPIN
Belgija / Belgium, 2010, super 8, 10min

KUJA ZEČICA
Tema je sastanak prostitutke i medvjeda, za kojeg ona misli da je zec. Film o osamljenom mjestu na kojem se ljudi gube i nestaju, mjestu na kojem se još mogu čuti stare ofucane melodije i duhovi srušenih snova, na kojem se nema što čekati, ali je život još uzbudljiv.

Guérin van de Vorst
Rođen u Bruxellesu. Diplomirao na IAD-u, filmskoj školi u Bruxellesu 2005. godine.

AJC!
distribution@ajcnet.be
+32 25344523

Van Ingen, Sami, STAGECOACH / POŠTANSKA KOČIJA (FI) 8:30min
1

Sami Van Ingen
STAGECOACH
Finska / Finland, 2010, DigiBeta, 8min 30sec

POŠTANSKA KOČIJA
Kotači su bili presudan alat u osvajanju zapada. Danas su kotači postali – u smislu osobnog automobila – simbol slobode i posljednji način za osvajanje velikih prostranstava. Međutim, izlazak iz auta postaje sve teži i zastrašujući.

Sami Van Ingen
Rođen 1964. Bavi se pokretnom slikom i zvukom uglavnom u obliku instalacija, filma i video radova. Živi u gradu Honkavaara, u regiji Južna Savonija.

AV-ARKKI
submissions@av-arkki.fi
+358 40 557 0321

Viita Milja - NAPAD ČUDOVIŠTA (FI/KE) 2:10min
1

Milja Viita
MONSTER ATTACK
Finska, Kenija / Finland, Kenya, 2010, DV, 2min 10sec

NAPAD ČUDOVIŠTA
Mali Kenijci igraju se pod krošnjama bambusa. Skladna se atmosfera najednom prekida.

Milja Viita
Rođena 1974. u Karjalohji, Finska. Pohađala je studij umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Helsinkiju, Odjel za temporalnu i prostornu umjetnost (magistrirala 2005). Bavi se filmom, videom i instalacijama. Važan su segment njenih radova sjećanja, te mali i poznati fenomeni kojima vizualna naracija dodaje značenje.

AV-ARKKI
submissions@av-arkki.fi
+358 40 557 0321

Yi Yong Charles Lim - JEDNOG SAM DANA ZABORAVIO I KORISTIO SE SVOJIM RUKAMA (SG) 4:50min
1

Charles Lim Yi Yong
ONE DAY I FORGOT AND USED MY HANDS
Singapur / Singapore, 2011, HD, 4min 50sec

JEDAN SAM DAN ZABORAVIO I KORISTIO SE SVOJIM RUKAMA
Djeca se koriste rukama da bi izradili teleskop, zašto onda i redatelj ne bi moga rukama izraditi leću? Radi! Čak i izgleda kao klasik.
Redatelj je slučajno ponovno otkrio snimanje, koristeći kameru bez leće. Snima tako da rukama prekrije otvor i ostavi samo mali prorez. Camera obscura. Začetak fotografije. Čisti eksperiment koji izgleda kao klasični eksperimentalni film.

Charles Lim Yi Yong
Vizualni umjetnik, rođen i živi u Singapuru. Trenutno radu na serijalu SEA STATE, u kojem se poigrava s konceptom granica tako da zamjenjuje geografiju mora i kopna. Bivši mornar, Charles Lim diplomirao je s pohvalama na londonskoj umjetničkoj školi Central St Martins College. Lim se već od kraja 90-ih bavi eksperimentalnom umjetnošću. Njegovi su radovi izlagani u brojnim muzejima i galerijama, na bijenalima i festivalima, uključujući Documenta11, Manifesta 7, Cuvee Biennale, Shanghai Biennale, Walker Art Center, te će izlagati i na nadolazećem Singapore Biennale. „One day I forgot and chose to use my hands“ njegov je drugi kratki film, premijerno prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2011.

Bobbing Buoy
mataikan@gmail.com
+65 91850545

Yun Jéro - CRVENA CESTA (FR) 8min
1

Jéro Yun
RED ROAD
Francuska / France, 2010, HD, 8 min

CRVENA CESTA
Auto ubrzava u noći. Grad postepeno tone u tamu. Apstraktna svjetla nejasno osvjetljavaju automobil. U mučnom i otuđenom okruženju, ona naglo ulazi u fantastični svijet gdje je čeka stari čovjek.

Jéro Yun
Rođen u Busanu, Južna Koreja 1980. godine. U dobi od 13 godina počeo je učiti crtanje i slikanje. Nakon srednje škole dizajnerskog smjera i akademske prakse, 1998. godine započinje studij umjetnosti. Tijekom posjeta Italiji 2000. godine otvara mu se sasvim novi svijet. Fascinira ga postojanje ‘stranog’. Sljedeće godine stiže u Francusku. Zanima se za video i eksperimentalne filmove Jonasa Mekasa, Billa Viole, Garryja Hilla i avangardnih autora iz 1920-ih godina. Godine 2005. upisuje ENSAD (Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris), odsjek za video i fotografiju, te završava program klasičnog filma i dokumentarnog filma. Režijom se bavi od 2002. godine i autor je pedesetak filmova (igranih, dokumentarnih, video, eksperimentalnih, izvjestiteljskih, itd.). Trenutno je u potrazi za svojim „filmskim pismom“, na rezidencijalnom je boravku u centru Le Fresnoy (Studio National of Contemporary Art), i dalje se bavi filmom.

LE FRESNOY
ntrebik@lefresnoy.net
+33 3 20 28 38 64

Bakur Bakuradze - OKHOTNYK / LOVAC (RU) 124min
1

Bakur Bakuradze
OKHOTNIK
Russia, 2011, 35mm, 124 min

LOVAC
Ivan Dunajev vlasnik je životinjske farme na sjeveru Rusije. Iako je duboko povezan i privržen svojoj zemlji i obitelji, te svom sinu, osjeti privlačnost prema zatvorenici iz obližnje zatvorske ustanove koja kaznu odrađuje radeći na farmi. Osjećaji im pružaju mogućnost kratkotrajnog bijega od stvarnosti. Suočen s izborom između odgovornosti za svoju obitelj i ljubavi, Ivan mora donijeti odluku. Film Lovac govori o potrebi za ljubavlju i intimnim kontaktom kao načina ostvarivanja bliskosti s drugim ljudskim bićem.

Bakur Bakuradze
(rođen 1969 u Tbilisiju) Godine 1993. upisuje studij režije na Ruskom institutu za kinematografiju (VGIK), gdje studira u klasi redatelja Marlena Khutsieva. Njegov prvi dugometražni film Shultes prikazan je na Filmskom festivalu u Cannesu u okviru programa Quinzaine des Realisateurs, te je osvojio Grand Prix na festivalu Kinotavr u Sochi i na međunarodnom filmskom festivalu Molodist u Kijevu. Lovac je njegov drugi dugometražni film.

INTERCINEMA AGENCY
anna@intercinema.ru
+33 6 30 02 75 79

Denis Côté - CURLING (CA) 92min
1

Denis Côté
CURLING
Canada, 2010, 35mm, 92 min

CURLING
Smješten na rubu društva, duboko u unutrašnjosti, Curling donosi detaljan prikaz neobičnog života oca i kćeri. U vrijeme između bezveznih poslova Jean-François Sauvageau kćeri Julyvonne posvećuje čudnu energiju. Krhka ravnoteža njihova odnosa ugrožena je radi spleta nesretnih okolnosti.

Denis Côté
Rođena 1973. u mjestu New Brunswick, Kanada. Filmom se bavi od 1997. i producirala je i režirala 15 kratkih filmova, prikazanih na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Također se bavila i novinarstvom i filmskom kritikom, a 2005. snima svoj prvi dugometražni film Les états nordiques, koji je osvojio Zlatnog leoparda na prestižnom festivalu u Locarnu, uz nagradu Indie Vision Grand Prize na Međunarodnom filmskom festivalu u Jeonju, Južna Koreja. Film Les états nordiques uvršten je u program više od 25 međunarodnih filmskih događaja. Njen treći dugometražni film Elle veut le chaos u kolovozu je 2008. osvojio Srebrnog leoparda za režiju u Locarnu. Carcasses je premijerno prikazan 2009. u Cannesu u okviru programa Dvotjedan redatelja. Godine 2010. Denis Côté predstavila je svoj rad za Jeonju Digital Project pod naslovom The Enemy Lines. Curling je njen peti dugometražni film.

DOC&FILM INC.
assistant@docandfilm.com
+33 1 42 77 56 87

Sheron Dayoc - HALAW / PUTEVI MORA (PH) 78min
1

Sheron Dayoc
HALAW
Philippines, 2010, HD, 78 min

PUTOVI MORA
Halaw na malajskom jeziku znači ‘odnesen’. Film se bavi relevantnom temom izrabljivanja i trgovanja ljudima na ruti od Mindanaoa do Malezije.
Priča prati putovanje različitih ljudi koji prolaze kroz neistražena područja i ilegalno prelaze granice od filipinskog Bongaoa do malezijskog Sabaha, i prepuštaju se nesigurnoj budućnosti u nadi da će pobjeći od sigurnog siromaštva.

Sheron Dayoc
Redatelj i vizualni umjetnik s filipinskog otoka Mindanao. Završio je Azijsku filmsku akademiju u Pusanu, Koreja (Pusan International Film Festival 2008). Usavršio se kroz produkciju nekoliko dokumentaraca, od kojih valja izdvojiti dokumentarni film iz 2008. za produkcijsku kuću Asian Pitch (MediaCorp/NHK Japan) pod naslovom A Weaver’s Tale/ Priča o tkanju za koji je osvojio nagradu za kreativnu izvrsnost na U.S. Međunarodnom festivalu filma i videa 2010.
Njegov prvi kratki igrani film Angan-Angan/ Dreams osvojio je posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu Cinemalaya 2008., te je nominiran za najbolji kratki film na godišnjim filmskim nagradama GAWAD URIAN 2009. Spomenuti se film iste godine natjecao u sklopu 7ème Festival Signes de Nuit u Parizu, te je prikazan na niz festivala u Europi i SAD-u.
HALAW (Putovi mora) njegov je prvi dugometražni film, nagrađen za najbolji film, najbolju režiju, najbolju glavnu ulogu i najbolju montažu na filipinskom filmskom festivalu Cinemalaya 2010. godine.

sherondayoc1@yahoo.com

Mike Figgis - THE CO(te)LETTE FILM (BE/UK/NL) 58min
1

Mike Figgis
THE CO(te)LETTE FILM
Belgium, UK, The Netherlands, 2010, HD, 58 min

CO(te)LETTE
Filmska adaptacija plesne izvedbe u koreografiji Ann Van den Broek. Žena i tijelo, ljepota i prolaznost, sirovo i osjetljivo. Bunovna želja preplavljuje plesačice. Želja za fizičkim i duhovnim zadovoljstvom. Plesačice izražavaju raspon emocija, od senzualnosti, požude, tjelesnosti, slave, uspjeha, razmišljanja i kontrole, do tišine. One su robinje vlastitih čežnji, i istovremeno ih pokušavaju zauzdati. Ženska tijela u mahnitom pokretu.
U filmu Co(te)lette tri plesačice kreću se unutar intimne atmosfere, u situaciji odnosa jaje/kokoš, podijeljene između želje i zadovoljenja. Nema sukoba, niti rivalstva. Nema pripovijedanja, rješenja ni završetka. Co(te)lettina priča je uznemirena i… prazna.

Mike Figgis
Rođen 28. veljače 1948. Engleski filmski redatelj, pisac i skladatelj.
Korijene vuče iz eksperimentalnog kazališta i glazbe, dva primarna utjecaja koja doprinose kreativnoj viziji prepoznatljivoj u njegovim igranim i dokumentarnim filmovima. Figgis se nametnuo kao filmski vizionar, spreman na umjetničke rizike nakon kojih publika ostaje pod dugotrajnim estetskim utjecajem intuitivnog iskustva.
Nakon rada u kazalištu (bio je glazbenik i izvođač u eksperimentalnoj skupini People Show) 1998. godine snimio je svoj prvi niskobudžetni film Stormy Monday/ Olujni ponedjeljak. Zaslugom ovog filma Figgis je postao poznat kao redatelj sposoban izvući zapažene izvedbe iz već etabliranih holivudskih glumaca. Svoje razočarenje filmskom industrijom prenio je na film Leaving Las Vegas/ Napuštajući Las Vegas, koji je označio prekretnicu u karijerama Nicolasa Cagea i Elisabeth Shue, a sam Figgis nagrađen je Oscarom za režiju i scenarij. Njegov najambiciozniji film do danas je niskobudžetni film The Loss of Sexual Innocence/ Gubitak seksualne nevinosti, autobiografsko djelo koje se temelji na životu samog redatelja. Osnivač je online zajednice nezavisnih filmaša Shooting People. Fasciniran tehnikom snimanja, osmislio je inovativan sustav ručne stabilizacije za manje video kamere, nazvan Fig Rig, u kojem se kamera postavlja na platformu unutar sklopa sličnog volanu. Sustav izrađuje Manfrotto Group. Od 2008. Mike Figgis predaje filmske studije na Europskom postdiplomskom studiju u Saas-Feeu, Švicarska, gdje vodi i ljetne škole.

SAVAGE FILM
xavier@savagefilm.be
+32 473 59 85 31

Lluis Galter - CARACREMADA (ES) 98min
1

Lluìs Galter
CARACREMADA
Spain, 2010, HD, 98 min

CARACREMADA
Naziv filma na španjolskom znači ‘spaljeno lice’, nadimak koji je Civilna garda prišila Ramonu Vili Capdevili, jednom od posljednjih aktivnih gerilaca u oslobodilačkom pokretu protiv režima generala Franca. Nacionalna konfederacija radnika 1951. godine naredila je povlačenje svojih militantnih pripadnika, no Ramon Vila ostao je u šumama Katalonije gdje sam nastavlja borbu.

Lluìs Galter
(rođen u Figueresu, Girona 1983. godine) Po završetku studija Audiovizualnih komunikacija na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni (2005), Lluís Galter napisao je i režirao nekoliko kratkih filmova, od kojih je dva snimio tijekom boravka na Visokoj školi za film i televiziju pri praškoj Akademiji izvedbenih umjetnosti. Brojni su mu radovi prikazivani i uvršteni u programe brojnih europskih muzeja. Trenutno radi na dokumentarcu koji će biti dio skupnog rada s drugim mladim autorima. Caracremada, njegov prvi dugometražni film premijerno je prikazan u okviru natjecateljskog programa Orizzonti u sklopu 67. Venecijanskog festivala, te na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu.

PENINSULA GROUP
direccion@peninsulagroup.eu
+ 34 66 3011 635

Nikolaus Geyrhalter - ABENDLAND / ZAPAD (AT) 90min
1

Nikolaus Geyrhalter
ABENDLAND
Austria, 2011, 35mm, 90 min

ABENDLAND
Filmski prikaz Europe noću: pod prekrivačem mraka ljudi spavaju, no isto tako rade i igraju se, rađaju se i umiru. Održavaju se sustavi, mnogi od njih zaštićeni. Veliki broj noćnih poslova bavi se nadzorom i zabranom pristupa. Kakva je to Europa ako ne dopuštamo drugima sudjelovanje? Tama nam omogućuje da stvari sagledamo jasnije.

Nikolaus Geyrhalter
Rođen 1972. u Beču. Po završetku srednje škole radio je kao fotograf i kasnije počeo snimati autorske dokumentarce. Godine 1994. osniva produkcijsku tvrtku i dugi se niz godina bavi režijom, snimanjem i produkcijom vlastitih i filmova drugih redatelja. S jačanjem produkcijskog odjela tvrtke, Geyrhalter se sve više bavi vlastitim projektima. Radi i živi s obitelji u Beču.

AUSTRIAN FILM COMMISSION
festivals@afc.at
+43 1 526 33 23

Kyu-hwan Jeon - DANSEU TAUN / GRAD PLESA (KR) 94min
1

Kyu-hwan Jeon
DANSEU TAUN
South Korea, HD, 2010, 94 min

GRAD PLESA
Jung-Nim sjevernokorejska je izbjeglica koja iz zemlje mora bježati radi optužbe da je gledala pornografski film. Njen je muž jedva uspijeva izvući iz zemlje, no sam stradava i završava u zatvoru. Jung-Nim u Južnoj Koreji živi pod paskom nadležne službe za koju radi Kim Soo-Jin. Jung-Nim je usamljena. Upoznaje policajca Oh Sung-Taea. Kako vrijeme prolazi sve više razmišlja o mužu i brine se za njega. Preko Soo-Jin doznaje novosti o mužu u zatvoru…

Kyu-hwan Jeon
Redatelj nove generacije Jeon Kyu-Hwan dobio je zapažene kritike za svoj prvi film Mozart Town (2008). Njegov debitantski film sadrži jedinstvenu viziju, a prikazan je na festivalima Osian’s Cinefan, Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju i festivalu Tallinn Black Nights. Animal Town (2009), njegov drugi film iz serijala Town nakon prikazivanja na festivalu u San Sebastinu bilježi brojne pozitivne kritike od strane kritičara i novinara. Prikazan je na festivalima u Stockholmu, Osian’s Cinefan, Tallinn Black Nights, Jeonju i Chungmuro, te osvojio brojne nagrade: posebna nagrada žirija, NETPAC nagrada, nagrada publike i nagrada Movie Collage na međunarodnom festivalu azijskog filma u Vesoulu, festivalu Black Movie Geneva i CinDi. Prošle je godine režirao treći film iz iste serije pod nazivom Dance Town, izabran u sklopu programa Filmskog festivala Jeonju pod nazivom ‘Work in Progress’, te nagrađen posebnom nagradom žirija NETPAC i nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Pusanu. Film je prikazan i kao dio programa Panorama u Berlinu, te je proglašen najboljim dugometražnim filmom na filmskom festivalu u Granadi. Trenutno radi na svom četvrtom filmu Varanasi.

TREEFILM
treefilm@gmail.com
+82 10 3359 4517

Naomi Kawase - HANEZU (JP) 91min
1

Naomi Kawase
HANEZU
Japan, 2011, 16mm, 91 min

HANEZU
Regija Asuka smatra se kolijevkom Japana. U drevna vremena naseljavali su je ljudi koji su svoj život ispunjavali čekanjem. Moderno čovječanstvo izgubilo je sposobnost čekanja i kao da ne osjeća zahvalnost prema sadašnjosti, te očekuje da se vrijeme kreće u skladu sa njihovim planovima. Postojalo je vjerovanje da tri male planine u blizini naseljavaju bogovi. Planine Unebi, Miminashi i Kagu još uvijek stoje. U prošlosti je moćan vladar koristio planine kao metaforu za svoju unutarnju borbu. Planine su bile izraz ljudske karme. Vrijeme se pretočilo u sadašnjost. Takumi i Kayoko žive svoje živote opterećeni neispunjenim nadama svojih predaka. Njihova priča nastavlja priču vjekova u koju su utkane bezbrojne duše svih koji su ikada naseljavali ovu drevnu zemlju.

Naomi Kawase
Rođena u Nari 1969. godine. Završila je fotografiju na Umjetničkoj školi u Osaki 1989. godine, i od studentskih se dana bavi snimanjem na 16mm i 8mm formatu. Godine 1993. snimila je Embracing, film o vlastitoj potrazi za ocem koji je napustio dok je bila dijete. Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Yamagati 1995. Embracing je dobio posebnu nagradu FIPRESCI žirija, a film Katatsumori, portret bake koja je i odgojila redateljicu, dobio je nagradu za izvrsnost u okviru programa New Asian Currents. Kawase je 1997. godine postala najmlađa dobitnica nagrade Camera d’Or u povijesti filmskog festivala u Cannesu, i to za svoj prvi dugometražni film Suzaku. Godine 2000. za film Hotaru dobila je i FIPRESCI nagradu i CICAE nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Noviji su joj radovi KyaKaRaBaA, koprodukcija s francuskom TV postajom Arte, i Tarachime – Birth/Mother, dokumentarac koji prikazuje i njeno vlastito iskustvo poroda, nagrađen na festivalima u Locarnu, Tajvanu, Kopenhagenu i Yamagati. Godine 2007. Kawase je osvojila Grand Prix u Cannesu za film The Mourning Forest, i nastavlja se baviti teškim temama u sljedećem filmu iz 2008. Seven Nights. Posljednji njen dokumentarni film Genpin iz 2010. nagrađen je od strane FIPRESCI žirija na festivalu u San Sebastianu. Kawase je 2009. u sklopu programa kanskog festivala Dvotjedan redatelja primila nagradu Carrosse d’Or. Godine 2010. bila je na funkciji izvršne direktorice prvog međunarodnog festivala u Nari.

MEMENTO FILMS INT.
marion@memento-films.com
+33 1 5334 9027

Kaushik Mukherjee - GANDU (IN) 85min
1

Kaushik Mukherjee (Q)
GANDU
India, 2010, HD, 85 min

GANDU
Gandu mrzi svoj život. Mrzi i svoju majku, ljubavnicu lokalnog biznismena. Za vrijeme dok njegova majka prodaje svoje tijelo u stanu koji im plaća ljubavnik, Gandu uzima njegov novčanik. U snu Gandu izbacuje iz sebe svu mržnju, bijes, prljavštinu i jad svog postojanja. Jednog dana upoznaje novog prijatelja, vozača rikše i obožavatelja Brucea Leeja. Zajedno upadaju u mračnu fantaziju. Droga, rap glazba, pornografija, užas. I unutar svega tračak nade. Delirij je ispresijecan bolnim isječcima stvarnosti i završetkom odnosa između majke i sina. Priča postaje fragmentirana i apstraktna, head rush emocija, eksplicitni seks i konačno se raperu Ganduu pruža prilika. Gledatelj nije siguran radi li se o snu ili javi. Spaja se nadrealno i bizarno, dva prijatelja gube oslonac i dalje preuzima film.

Kaushik Mukherjee (Q)
Rođen u Kalkuti 14. kolovoza 1973., bavio se snimanjem reklama pod pseudonimom ‘Q’. Osnivač je produkcijske kuće Overdose Productions koja se uglavnom bavi glazbenom produkcijom. Piše, snima i producira dugometražne i dokumentarne filmove i glazbene video spotove.

OVERDOSE
celine@overdosejoint.in
+91 98317 53984

Christopher Murray / Pablo Carrera - MANUEL DE RIBERA (CL) 90min
1

Christopher Murray / Pablo Carrera
MANUEL DE RIBERA
Chile, 2010, HD, 90 min

MANUEL DE RIBERA
Nenaseljeni otok s ribarskom uvalom smješten je na krajnjem jugu Čilea. Jedne večeri na obalu stiže čovjek u trošnom gumenjaku: Manuel Ribera došao je preuzeti vlasništvo nad zemljom koju je nedavno naslijedio. Nezaposlen, bez obitelji i novca, polako se stapa s okolinom kako bi ispunio svoj san: osnovati zajednicu za koju može reći da je njegovo vlasništvo.
„Sinopsis je sve što znamo o ovoj priči. Ostatak zapleta rezultat je eksperimenta; film snima reducirana ekipom koja će se iskrcati na obalama Čilea, i uz sebe će imati tek početak priče o Manuelu Riberi. Pod vodstvom dva redatelja koji će dijeliti uloge redatelja i scenarista, filmska ekipa započinje avanturu. Dok jedan od dvojice redatelja režira scenu, drugi piše scenarij za sljedeću. Na ovaj se način priča gradi dok se istovremeno i bilježi. Svi mogući putovi razvoja scenarija biti će dio konačnog rezultata. Unutar ove metode nema drugog izbora do slučajnog.“

Christopher Murray
(24) završio studij društvenih komunikacija i stekao titulu audiovizualnog redatelja na Katoličkom sveučilištu u Čileu. Režirao je niz video spotova za čileanske bandove i seriju kratkih digitalnih filmova. Radio je na filmovima o snimanju dugometražnih čileanskih filmova i stekao iskustvo na različitim filmskim produkcijama. Manuel de Ribera njegov je dugometražni prvijenac.

Pablo Carrera
(25) završio studij društvenih komunikacija i stekao titulu audiovizualnog redatelja na Katoličkom sveučilištu u Čileu. Trenutno studira estetiku. Radio je kao fotograf i snimatelj na nekoliko audiovizualnih produkcija. Nakon prakse u Njemačkoj započinje se baviti režijom kratkih filmova. Manuel de Ribera njegov je dugometražni prvijenac.

JIRAFA
sur@jirafa.cl
+56 63 213556

Marcin Wrona - CHRZEST / KRŠTENJE (PL) 86min
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marcin Wrona
CHRZEST
Poland, 2010, HD, 86min

KRŠTENJE
Michał ima sve što bi mladi čovjek mogao poželjeti: obitelj, vlastiti posao i luksuzni stan u Varšavi. Njegov se idilični život počinje raspadati u trenutku kad se pojavi Michałov stari prijatelj Janek, budući kum Michałova novorođenog sina. Prijatelji dijele više od zajedničke prošlosti, dijele i mračnu tajnu koja prisiljava Janeka da donese odluku. Odluku između dobra i zla. Između života i smrti.

Marcin Wrona
Rođen 1973. u Tarnówu (Poljska). Nakon studija režije na Odsjeku na radio i televiziju snimio je diplomski film pod naslovom Człowiek magnes (Čovjek magnet). Film je na festivalima dobio brojna međunarodna priznanja, među ostalim i nagradu za najbolji studentski film na filmskom festivalu u Tribeci u organizaciji Roberta De Nira i Martina Scorseseja u New Yorku 2002. godine. Njegov dugometražni prvijenac Moja krew (Moja krv) premijerno je prikazan 2009. na filmskom festivalu u Rimu. Chrzest (Krštenje) iz 2010. njegov je drugi dugometražni film. Režirao je i kazališne izvedbe za Theater TV. Prije nego je upisao studij režije na Odsjeku za radio i televiziju Šleskog sveučilišta u Katowicama, završio je povijest filma na Jagielonskom sveučilištu u Krakowu. Završio je i školu režije Andrzeja Wajde i usavršavao se na filmskom centru Binger u Amsterdamu (2005). Od 2006. predaje režiju na Odsjeku za radio i televiziju Šleskog sveučilišta u Katowicama.

M-APPEAL
aw@m-appeal.com
+49 30 6150 7505

VIDEOTEKA 2011

INTERNATIONAL FILM WORKSHOP WITH BELA TARR - trailer
Festival Trailer 2011
DriveIn Theatre
Workshop movies
Awards 2011
President Josipović at STFF

Images