2012.

Foršpani 2012

Error: The video (https://vimeo.com/48895868) couldn't be embedded.
Error: The video (https://vimeo.com/48895865) couldn't be embedded.
Error: The video (https://vimeo.com/48895867) couldn't be embedded.

Nagrade 2012

Dugometražni konkurencija

U konkurenciji budućih filmova, na kojemu se nalaze 9 filmova, žiri zastupa Ayse Polak, Tanja Vrvilo i Tristan Priimagi dodijelio slijedeće:

GLAVNA NAGRADA
Matias Meyer
LOS ÚLTIMOS CRISTEROS / THE LAST CRISTEROS
Mexico – Netherlands

The jury has chosen a film that tells a story of a futile fight. A film that uses cinematically beautiful language to play out the final episodes of a lost cause, a failed revolution.

SPECIJALNA NAGRADA
Alessandra Comodin
L’ESTATE DI GIACOMO / SUMMER OF GIACOMO
Italy – France – Belgium

Za posebno spomenuti žiri je izabrao film Summer of Giacomo koja zagonetno otvara pripovijest s opisujući kraj ljeta mladih kroz haptic senzacija.

Konkurencija kratkometražni

U kratkom filmu natjecanja, koji ima 38 filmova, žiri, predstavljene sa Stephanie Görtz, Ana Hušman i Rasmus Merivoo dodijelio slijedeće:

GLAVNA NAGRADA
Jan van Ijken
FACING ANIMALS

Netherlands

Ljudi ih vole i maziti ih. Istovremeno su ih mučiti, ubiti ih, jesti životinje. Nizozemski fotograf i redatelj Jan van Ijken prenosi ovu temeljnu shizofreniju suvremenog života u upija i uvjerljiv način u filmu.

SPECIJALNA NAGRADA
Vedran Šamanović / Sanja Šamanović
TERASA

Croatia

Film koji je jednostavan kadriranje i postupak montaže bilješke i promatra svakodnevni život. Gesta koja teče kroz sve elemente je minimalan i vidljiv, ali čvrsto utemeljena.

Johan Rijpma
TAPE GENERATION

Netherlands

U ovom filmu, Johan Rijpma snima život, igranje s jednim od najjednostavnijih svakodnevnih predmeta – magnetofona roll. Uz odličan zvuk i kamerom, cijenimo svoju jednostavnu, izvorni i smiješan ideju – ideju da je, acutally, radovi!

Žiri dugometražni

Ayse Polat, Njemačka
Rođena u Malatyi, Turska. 1978. je s obitelji emigrirala u Hamburg, Njemačka. Od 1990. do 1995. Ayse je studirala filozofiju i njemačku književnost. Nakon što je snimila brojne nagrađivane kratke filmove, 1999. je snimila svoj prvi dugometražni film „Auslandstournee“, te 2004. drugi, „En Garde“ koji je osvojio nekoliko nagrada, npr. Srebrnog Leoparda za najbolji film i najbolju glumicu na Međunarodnom Filmskom Festivalu u Locarnu u Švicarskoj. 2010. je režirala svoj treći film, „Luk´s Luck“. Trenutno priprema novi film „My Berfin“. Ayse živi i radi u Berlinu.

Tristan Priimägi, Estonija
Rođen 1976. Studirao je semiotku na Sveučilištu u Tartu. Diplomirao je 2001. na odsjeku za filmsku semiotiku. Nakon duge pauze radeći u marketinškim agencijama,
počeo je raditi za estonsku Filmsku zakladu.
Član je izbornog povjerenstva Filmskog Festivala tallinske Crne Noći. Organizator je Festivala dokumentarnog filma DocPoint u Tallinu.

Tanja Vrvilo, Hrvatska
Izvođačica, filmologinja i filmska kustosica. Diplomirala je glumu na ADU-u Zagrebu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao koautorica i izvođačica radi s neoavangradnim performerom Damirom Bartolom – Indošem / Ekstremnim muzičkim kazalištem. Osnivačica je i umjetnička direktorica međunarodnog festivala-simpozija o politikama filmskog kustostva Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, čije se peto izdanje pod naslovom Etička točka filma.Serge Daney održalo u Zagrebu i Rijeci od 1. do 6. 12. 2011. Prevodi i piše o filmu i kazalištu, kustosica je mnogih redovnih i festivalskih programa za međunarodno povezani diskurs o filmskoj umjetnosti i kulturi.

Žiri kratkometražni

Stefanie Goertz, Njemačka
Rođena 1968., studirala film & nove medije i komunikologiju. Nakon nekoliko godina kao kazališni dramaturg, od 1999. radi kao slobodni kustos, medijska savjetnica i novinarka za različite festivale i institucije, kao što su Međunarodni festival ženskog filma u Dortmundu/Kolnu, DFI (Inicijativa dokumentarnog filma), Kinofest u Luenenu, Institut Goethe, WDR (Westdeutsche Rundfunk – njemačka javna radijska i televizijska ustanova), Muenster film festival, Međunarodni festival kratkog filma u Oberhausenu. Redateljica je dokumentarca iz 2009., “Lena, Stella, Ümmü i drugi”.

Ana Hušman, Hrvatska
Rođena je 1977. u Zagrebu. 2002 g. diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje i proučava mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, rada s naturščicima, glasa – mogućnostima artikulacije… Sudjelovala je na brojnim domaćim i inozemnim izložbama i festivalima. Od školske god. 2006/2007 radi kao viša asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.

Rasmus Merivoo, Estonija
Mladi filmaš iz Estonije koji je režirao mnogobrojne kratke filmove, puno reklama, nekoliko glazbenih spotova i jedan dugometražni film s naslovom « Buratino – Pinokijev sin ». Najpoznatiji je po svom diplomskom radu, filmu « Alien – spašavanje Valdisa u 11 poglavlja » koji je dosegao kultni status zbog svog surovog i duhovitog prikaza poznate subkulture siledžija koji « nabriju » automobile i slušaju glasnu glazbu u kojoj dominira bas. Rasmus je sada na pola snimanja svog drugog dugometražnog filma, a istovremeno drži predavanja filmskim zaljubljenicima širom svijeta.

PROGRAM

Tongpong Chantarangkul - PADANG BESAR / NOSILA SAM TE KUĆI (TH) 113min
1

Tongpong Chantarangkul
PADANG BESAR
Thailand, 2011, RED 4k, 113 min

NOSILA SAM TE KUĆI
Na putovanju od Bangkoka do svog rodnog mjesta na krajnjem jugu Tajlanda, prateći mrtvo tijelo svoje majke na sahranu, dvije otuđene sestre shvaćaju da su izgubile smisao za obitelj, obuzete životom u modernom svijetu.

Tongpong Chantarangkul
Kombinirajući zanimanje za film s obrazovanjem, Tongpong je 2001. diplomirao film i video na Sveučilištu Rangsit. Nakon toga se bavi pisanjem scenarija i režijom kratkih i dokumentarnih filmova, te se kasnije pridružuje post-produkcijskoj tvrtki Soho Asia. Više od dvije godine radi kao asistent kolorista i zatim kao telekino kolorist, nakon čega upisuje londonsku Filmsku školu, gdje je 2007. stekao magisterij.

tongpongc@gmail.com
+668 3304 1551

Alessandro Comodin - L'ESTATE DI GIACOMO / GIACOMOVO LJETO (IT/FR/BE) 75min
1

Alessandro Comodin
L’ESTATE DI GIACOMO
Italy, France, Belgium, 2011, HD, 75 min

GIACOMOVO LJETO
Ljeto je na selu na sjeveroistoku Italije. Giacomo, devetnaestogodišnji mladić, gluhonijem od djetinjstva, i Stefania, njegova šesnaestogodišnja prijateljica iz djetinjstva, odlaze do rijeke na izlet. Kao u bajci, u šumi se izgube i dođu na čudesno mjesto, sami i slobodni, tokom poslijepodneva koje izgleda kao dugo ljeto. Minimalistička meditacija o mladosti i prijateljstvu.

Alessandro Comodin
Rođen u mjestu Pordenone, Italija 1982. Završio je režiju na Nacionalnom institutu za prikazivačke umjetnosti u Bruxellesu, Belgija. Njegov kratki dokumentarac ‘Jagdfieber’ (2008) uvršten je u program Redateljski dvotjedan Filmskog festivala u Cannesu.

AndanaFilms
sriguet@andanafilms.com
+33 4 75 94 34 67

Thomas Heise - DIE LAGE / STANJE (DE) 74min
1

Thomas Heise
DIE LAGE
Germany, 2012, HD, 74 min

STANJE
Autocesta je zatvorena. Pokretne ograde presijecaju krajolik. Helikopteri nadgledaju stanje iznad polja kukuruza i svježe uzoranih oranica. Redovi prijenosnih toaleta razmješteni su uz rub šume; ili poredani u kompaktne, pravokutne skupine na poljima. Policija stoji naprijed. Postavljeni su heliodromi, preko zemlje iscrtani putovi, uzdignuti tornjevi odašiljača i kontejneri naslagani jedan na drugi. Uzdižu se pozornice; policijski kadeti marširaju gore dolje. Na crvenom tepihu, predsjednica pokrajine i njen muž sudjeluju u probama, pred prilazom koji vodi u ništa, dok povorka automobila uvježbava prolaz uvaženih gostiju kroz odsječeni grad. Helikopteri 1-6 su spremni. Što se događa?

Thomas Heise
Rođen u Berlinu 1955. U razdoblju između 1978. i 1983. pohađao je Akademiju za film i televiziju u Potsdam-Babelsbergu (HFF/B). Njegov prvi film, dokumentarac ‘Wozu denn über diese Leute einen Film’ (‘Zašto film o ovim ljudima’) – produciran u cijelosti od materijala nabavljenog na crnom tržištu – zabranjen je za javno prikazivanje. Heise prekida studij. Od 1983. radi kao pisac slobodnjak i redatelj u kazalištu, snima radio drame i dokumentarne filmove. Sve do raspada političkog sustava Istočne Njemačke, svi njegovi dokumentaristički radovi bili su zabranjivani, bilo ‘operativnim sredstvima’, kako se tada nazivala cenzura u službenom žargonu, bilo uništavanjem ili konfisciranjem materijala. Mjesto umjetničkog izraza Heise pronalazi u teatru, i usko surađuje s autorom i režiserom Heinerom Müllerom. Između 1987. i 1990. završava magisterij na berlinskoj Umjetničkoj akademiji. Sve do 1997. bio je član kazališne skupine Berlin Ensemble, radeći kao redatelj na niz produkcija. Od početka 1990-ih Heiseovi dokumentarci privlače pažnju kako domaće, tako i međunarodne javnosti. Od 2007. predaje film i medijsku umjetnost na Hochschule für Gestaltung

Deckert Distribution
info@deckert-distribution.com
+49 341 215 66 38

Jhonny Hendrix Hinestroza - CHOCO (CO) 80min
1

Jhonny Hendrix Hinestroza
CHOCÓ
Colombia, 2011, HD, 80 min

CHOCÓ
Radišna majka dvoje djece, udana za alkoholičara. Kroz jutro Choco radi u rudniku zlata na rijeci San Juna. Popodneva provodi perući rublje za bogatije obitelji. Njena kćer puni 7 godina, i jedino što Choco želi jest kupiti joj rođendansku tortu. Skromna želja koja bi joj mogla promijeniti život.

Jhonny Hendrix Hinestroza
Rođen u kolumbijskom mjestu Quibdó 1975. godine. Već petnaest godina bavi se filmskom produkcijom. Godine 2003. osniva produkcijsku kuću ANTORCHA FILMS S.A.S. Film CHOCÓ njegov je redateljski prvijenac.

MEMENTO FILMS INTERNATIONAL
festival@memento-films.com
+33 1 53 34 90 20

Hicham Lasri - AL NIHAYA / KRAJ (MR ) 105min
1

Hicham Lasri
AL NIHAYA
Morocco, 2011, 35mm, 105 min

KRAJ
Casablanca, srpanj 1999. Nakon dugotrajne vladavine, kralj Hasan II. leži na samrtnoj postelji, i nad Marokom se nadvila neizvjesnost – a posebno nad jednim marginaliziranim mladićem imenom M’key. M’key pronalazi zamjenskog oca u policijskom naredniku ‘pit bulu’ Daoudu. Zaljubljuje se u privlačnu Ritu, no na nju pomno paze njena braća kriminalci, a Daoud ima neku mračnu vezu s Ritinom prošlošću.

Hicham Lasri
Rođen u Casablanci 13. travnja 1977. Nakon studija prava mijenja zanimanje I počinje se baviti pisanjem, dramaturgijom i scenarijem. Dobitnik je književne nagrade Grand Prix 2M za svoj znanstveno-fantastični roman, te niza drugih nagrada za kratke priče i pjesme. Za svoj je scenarij 2002. dobio nagradu Mohammed Reggab, te snimio prvi kratki film ‘Géometrie des remords’. Godine 2006. postaje umjetnički direktor i scenarist projekta Film Industry, u okviru kojeg je snimljeno 17 kratkih filmova. Uspješno kombinira redateljski (glazbeni spotovi, reklame) i scenaristički rad u suradnji s drugim redateljima.

Insomnia Sales
contact@insomnia-sales.com
+33 1 43 58 08 04

Matias Meyer - LOS ÚLTIMOS CRISTEROS / POSLJEDNJI CRISTEROSI (MX/NL) 90min
1

Matías Meyer
LOS ÚLTIMOS CRISTEROS
Mexico, The Netherlands, 2011, 35mm, 90 min

POSLJEDNJI CRISTEROSI
Krajem 30-ih godina 20. stoljeća, manja skupina cristerosa, Kristovih vojnika, zajedno sa svojim pukovnikom odbija prihvatiti amnestiju i nastavlja borbu protiv religijskog progona i uskraćivanja prava na prakticiranje svoje vjere. Film Matiasa Meyera srčana je priča o Kristovim vojnicima, posljednjem otporu protiv meksičke vojske i njihovom putovanju kroz sušnu i surovu zemlju na ostacima hrane i potrepština.

Matías Meyer
Rođen u Perpignanu (Francuska) 1979., pohađao je studij na pariškom Sveučilištu Sorbonne. Diplomirao je na filmskoj školi Centro de Capacitación Cinematográfica (Meksiko) 2006. Godine 2002. dobio je posebnu nagradu meksičkog sveučilišta UNAM za dokumentarni film ‘San Vicente de chupaderos’, a 2003. započinje studij dokumentarnog filma na filmskoj školi FEMIS. Njegov prvi dugometražni film ‘Wadley’ premijerno je prikazan na festivalu u Rotterdamu 2008. ‘El Calambre’ je njegov drugi dugometražni film. ‘Los últimos cristeros’ uvršten je u program Open Doors filmskog festivala u Locarnu 2008., nagrađen kao najbolji projekt festivala Rondas Ficco 2008. i financiran od strane zaklade Hubert Bals Fund.

Figa Films
sandro@figafilms.com
+1 323 309 4856

Wu Na - XINGGE ZUOYUE / PJESMA I MJESEC (CN) 90min
1

Wu Na
XINGGE ZUOYUE
China, 2011, HD, 90 min

PJESMA I MJESEC
Priča o kineskoj etničkoj manjini Dong.
Nakon srednjoškolske mature, Xing živi miran život kod kuće, u selu nastanjenom Dong manjinom. Kad se Fei, mladić u kojeg je potajno zaljubljena, vrati iz grada s djevojkom Lu, Xingino se srce slama. Međutim, Feiovoj majci se ne sviđa Lu, i djevojka uskoro odlazi. Znajući da će i Fei uskoro otići, Xing odlučuje poći u grad s njim. No, djed joj to zabranjuje. Razlog nije saznala sve dok joj majka nije ispričala tužnu ljubavnu priču o Xinginoj teti i Feiovom ujaku. Jednog dana Fei učini strašnu stvar i mora napustiti selo. Odlazi, ništa ne govoreći Xing. Kad sazna što se dogodilo, ona bježi od kuće bez znanja njene obitelji.

Wu Na
Rođena 1987. godine, pripadnica kineske etničke manjine Dong. Diplomirala je 2009. na Sveučilištu međunarodnih studija Guangdong. SONG AND MOON njen je prvi film.

Indie Workshop, Beijing
gencarmel@gmail.com
+86 135 2254 1098

Rithy Panh - SHIIKU - GIBIER D'ELEVAGE / ULOV (FR) 93min
1

Rithy Panh
SHIIKU / GIBIER D’ELEVAGE
Cambodia, 2011, HD, 110 min

ULOV / GIBIER D’ELEVAGE
Nakon bombardiranja Ho Chi Minh aerodroma 1972. godine američki se avion srušio u planinama Kambodže. Djeca iz izoliranog sela pronalaze jedinog preživjelog, afroameričkog pilota.

Rithy Panh
Kambodžanski redatelj Rithy Panh rođen je 1964. u Phnom Penhu, trenutno živi u Francuskoj. Godine 1975. zatvoren je u jednom od rehabilitacijskih logora Crvenih Kmera, odakle 1979. godine uspijeva pobjeći u Tajland. Godinu dana kasnije seli se u Francusku, gdje i završava Nacionalnu filmsku akademiju. Njegov je prvi dugometražni dokumentarni film ‘Site II’ na festivalu u Amiensu dobio Grand Prix du Documentaire.

Films Distribution
sanam@filmsdistribution.com
+33 1 53 10 33 99

Ramon Termens - CATALUNYA ÜBER ALLES! (ES) 101min
1

Ramón Térmens
CATALUNYA ÜBER ALLES!
Spain, 2011, HD, 101 min

KATALONIJA ÜBER ALLES!
Bivši zatvorenik, nezaposleni imigrant i uspješni poslovni čovjek tri su glavna lika u filmskom portretu unutrašnjosti Katalonije. Tri priče prikaz su društva u sukobu koje je prisiljeno ponovno se formirati ili propasti.

Ramón Térmens
Nakon studija filozofije na Sveučilištu u Barceloni završava trogodišnji studij režije na katalonskoj filmskoj školi Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (C.E.C.C.). Na filmu je debitirao kao koscenarist i korežiser filma ‘Joves’ (2005), dobitnika tri nagrade grada Barcelone 2005. godine (kasnije Gaudí nagrada). Jedno vrijeme radi kao pisac scenarija u Los Angelesu, i nakon toga režira svoj prvi samostalni projekt, ‘Negro Buenos Aires’, prikazan na festivalu latinoameričkog filma Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya de Lleida u Španjolskoj. Koscenarist je filma Carlesa Torrasa ‘Trash’. Godine 2010. Ramon Térmens zajedno s Victorom Hernándezom Tornerom osniva Segarra Films, produkcijsku i distribucijsku tvrtku sa sjedištem u Barceloni.

Segarra Films
ramontermens@yahoo.es
+34 649 88 51 83

Brehm Dietmar - XXX! (AT) 8:5min
1

Dietmar Brehm
XXX!
Austria, 2011, DigiBeta, 8 min

XXX!
Slova XXX tradicionalno predstavljaju najstrožu cenzorsku oznaku određene kategorije filma. U ovom filmu XXX (uz dodan uskličnik) predstavlja naslov. Nižu se krupni kadrovi grana drveća na vjetru, perike, lubanje, Teletubbiesa, boce viskija i drugih predmeta: je li ovim predmetima dodijeljena XXX oznaka zato jer su tako zlokobni i omraženi?

Dietmar Brehm
Rođen 1947. u Linzu. Studirao je slikarstvo od 1967. do 1972. godine na Umjetničkoj akademiji u Linzu, gdje sada radi kao profesor i predaje crtanje i slikanje, eksperimentalni film i fotografiju. Pored brojnih projekcija svojih filmova u domovini i inozemstvu, primio je niz nagrada za svoje radove.

Sixpackfilm
office@sixpackfilm.com
+43 1 526 09 90 0

Camarasa Pau - ADENTRO / UNUTRA (ES) 5:20min
1

Pau Camarasa
ADENTRO
Spain, 2011, 35mm, 5 min 20 sec

UNUTRA
Netko se skriva u tvojoj zgradi i traži pomoć. Kuca na vrata. Ne znaš tko je. Želiš otvoriti vrata i pomoći mu. Bojiš se. Sam si.

Pau Camarasa
Rođen u Barceloni, diplomirao je audiovizualne komunikacije na Sveučilištu Ramon Llull. Nastavlja studij filma na CECC-u (Centar za kinematografske studije u Kataloniji) i Međunarodnoj školi filma i televizije San Antonio de los Baños, Kuba. ONA, njegov prvi kratki film snimljen 2009. godine (11′, 35mm B/W) izabran je u program preko 100 festivala, prikazan u više od 20 zemalja i nagrađen s 20 međunarodnih nagrada. Isto je tako prikazan na velikim festivalima, u Clermont Ferrandu i Cannesu.

Freak Agency
internacional@agenciafreak.com
+34 927 248 248

Chaudhury Sutanoy - PADI / PRIJELAZ (IN) 10:35min
1

Sutanoy Chaudhury
PADI
India, 2012, HDCAM, 10min 35sec

PRIJELAZ
Sela Zapadnog Bengala polako se industrijaliziraju, a polja postaju lokacije za građevinske projekte. Dječak iz malog grada u toj indijskoj državi kroz postere diže svoj glas protiv nasilne urbanizacije. Njegov otpor zabrinjava čak i političku mafiju i pokušavaju ga zaustaviti. Iako im on sam uspijeva pobjeći, glavešine se iskaljuju na njegovom prijatelju i ujaku, vlasniku trgovine čajem. Nakon što dječak nestane, prijatelj i ujak stradavaju.

Sutanoy Chaudhury
Rođen i odrastao u malom mjestu na rijeci Ganges, poznatom kao ‘dijamantna luka’, u blizini Kolkate u Zapadnom Bengalu. Završio je studij umjetnosti i dizajna na Srishti Institutu za umjetnost u Bangaloreu, uz specijalizaciju na području digitalne video produkcije. Živi i radi u Bangaloreu i Kolkati.

sutanoy.c@gmail.com
+91 99339 05640

Dmitriev Alexei - HERMENEUTICS (RU) 3:15min
1

Alexei Dmitriev
HERMENEUTICS
Russia, 2012, DigiBeta, 3 min 15 sec

HERMENEUTIKA
Ratni film. Rad predstavlja vizualnu ilustraciju koncepta hermeneutike. Vještim korištenjem snimki iz 2. svjetskog rata stvara se dojam kao da je riječ o stvarnom ratnom filmu. U trenutku kad očekujete uobičajeni obrazac arhivskog filma, sve se mijenja. Sasvim nenadano, pred vama je potpuno drugačiji film.

Alexei Dmitriev
Aleksej Dmitrijev bivši je profesor engleskog jezika i književnosti. Sada radi kao likovni umjetnik, kustos i programer.

alexei.v.dmitriev@gmail.com
+79219861669

Fleisch Thorsten - HEX SUFFICE CACHE TEN (DE) 12:42min
1

Thorsten Fleisch
HEX SUFFICE CACHE TEN
Germany, 2012, HD, 12min 42sec

HEX SUFFICE CACHE TEN
Istraživanje filmskog prostora uz prodiranje mentalnog prostora. Nadstvarna priča o vanzemaljcima, eksperimentima na ljudima, video igrama i mutacijama obasipa gledatelja vizualnim i slušnim podražajima s planeta Fleisch.

Thorsten Fleisch
Rođen 1972. u Koblenzu, Njemačka. Prve je filmske eksperimente snimio još u školi, očevom Super 8 kamerom. Kasnije studira eksperimentalni film na frankfurtskoj školi vizualnih umjetnosti Städelschule, u klasi profesora Petera Kubelke. Thorsten Fleisch bavi se digitalnim i analognim filmom. Koristeći materijale poput tijela, kristala, vatre i struje, radi izravno na 16 mm filmu. Godine 2003. dobio je posebnu nagradu žirija na festivalu Ars Electronica u Linzu (Austrija) za računalno animirani film Gestalt. Visoki napon tema je njegova drugog rada, Energie!, za koji je primio brojna međunarodna priznanja.

FLEISCHFILM
snuff@fleischfilm.com
+49 30 45023072

Fonseca Miguel - AS ONDAS / VALOVI (PT) 22min
1

Miguel Fonseca
AS ONDAS
Portugal, 2012, HD, 22min

VALOVI
Predivni portugalski morski krajolici promiču mi pred očima. Moja je mladost, moj izgubljeni raj, vezan za ove slike. Pučina, plaža, ljudi, u iščekivanju, polaganoj smrti, tužnoj i prelijepoj. Život i smrt bilježe se kao cjelina: smrt kao dio života, kozmička promjena, transformacija.

Miguel Fonseca
Rođen u Lisabonu 1973. godine. Studirao je filozofiju na Sveučilištu u Lisabonu. Godine 2008. snima svoj redateljski prvijenac, kratki film ‘Alpha’. Producent je kratkog eksperimentalnog filma ‘I Know You Can Hear Me’, filma unutar filma – kao predložak se koristi prvi film o Rambu, ‘First Blood’ redatelja Teda Kotcheffa iz 1982. Upravo je završio kratki film ‘The Waves’. Radi kao redatelj, scenarist i pomoćnik redatelja. Živi u Lisabonu.

AGENCIA – Portuguese Short Film Agency
Salette Ramalho
agencia@curtas.pt
+351 252646683

Fortunat-Rossi Méryl - APARICION (BE) 12min
1

Méryl Fortunat-Rossi
APARICION
Belgium, 2012, DV, 12 min

APARICION
Petnaest mjeseci nakon strašne nesreće u borbi protiv bika, legendarni toreador vraća se u koridu grada Valencije. Tisuće navijača okuplja se kako bi vidjeli Joséa Tomasa.

Méryl Fortunat-Rossi
Rođen u Arlesu, 24. travnja 1979., francuski redatelj i scenarist. Već je u srednjoj školi otkrio fotografiju, da bi se kasnije počeo baviti filmom. Između 1998. i 2000. godine korežirao je tri kratka filma. Studirao je u Belgiji na Institutu medijskih umjetnosti (IAD) od 2001. do 2005. Živi u Bruxellesu, radi na televiziji RTBF i bavi se vlastitim projektima. Njegov posljednji film ‘Mjesečina’ osvojio je četiri nagrade na Festivalu kratkog filma u Bruxellesu i na pariškom festivalu Court en dit long.

Hélicotronc
info@helicotronc.com
+32 2 539 2357

Gaivao Mariana - SOLO / TLO (PT) 22min
1

Mariana Gaivao
SOLO
Portugal, 2012, HD, 22 min

ZEMLJA
Planinski lanac gori pod kolovoškom žegom.
Vatrogaskinja se ruši, guta je zemlja.
Slomljeno tijelo preživljava kako zna.
Vani pada noć.

Mariana Gaivao
Rođena u Lisabonu 21. veljače 1984. Studirala je fotografiju na Nezavisnoj umjetničkoj akademiji Ar.Co, te filmsku režiju na visokoj školi za kazalište i film Escola Superior de Teatro e Cinema. Filmskom montažom bavi se od 2007., a surađivala je s Marcom Martinsom, Joãom Pedrom Rodriguesom, Tiagom Guedesom, Fredericom Serraom i Joãom Salavizaom.

AGENCIA – Portuguese Short Film Agency
Salette Ramalho
agencia@curtas.pt
+351 252646683

Hage Boutros Paul - MASTER-SLAVE DIALECTIC (LB) 7:8min
1

Paul Hage Boutros
MASTER-SLAVE DIALECTIC
Lebanon, Sweden, 2011, HD, 7 min 8 sec

DIJALEKTIKA GOSPODARA I ROBA
Ogledalo predstavlja permanentnu strukturu subjektivnosti, jednako kao što kamera predstavlja permanentnu strukturu subjektivnosti redatelja. Postavljanjem kamere pred ogledalo, kroz snimanje dnevnih aktivnosti iz smjera ogledala, neutraliziraju se uloge subjekta i objekta između redatelja i kamere.
Video rad prikazuje susret između samosvjesnog bića i nesvjesnog objekta, pri kojem se redatelj bori s kamerom kako bi je porobio. Na kraju spoznaje da na ovaj način ne preuzima željenu kontrolu nad strojem.

Paul Hage Boutros
Rođen 1982. u libanonskom gradu Bejrutu, gdje je završio je studij strojarstva na Američkom sveučilištu. Bavi se videom i kombiniranim medijima, te razvija vlastitu umjetničku praksu. Godine 2010. seli se u Göteborg, Švedska, gdje pohađa magistarski studij iz umjetnosti. Sudjelovao je na brojnim skupnim, te samostalnim izložbama. Radovi su mu predstavljeni u sklopu Umjetničkog centra u Bejrutu i na filmskim festivalima u Rotterdamu i Rencontres Internationales.

info@paulhageboutros.com

Hallée Renaud - SAGORIJEVANJE (CA) 4:8min
1

Renaud Hallée
COMBUSTION
Canada, 2011, HD, 4 min 8 sec

IZGARANJE
Vatra se koristi kao vizualno i glazbeno sredstvo.

Renaud Hallée
Bavi se glazbenim stvaralaštvom koristeći vizualne sustave. Rođen 1989. u Montrealu, Kanada, završio je studij filma na koledžu CEGEP Saint-Laurent i kompoziciju na Sveučilištu u Montréalu. Njegovi kratki glazbeni filmovi prikazivani su na brojnim glazbenim i filmskim festivalima širom svijeta, uključujući festivale animacije u Ottawi i Annecyju, te tijekom završne ceremonije zatvaranja Flanders Festivala u Ghentu.

VIDÉOGRAPHE
Christian Morissette
cmorissette@videographe.qc.ca
+1 514 521 2116

Hammel Johannes - JOUR SOMBRE (AT) 8min
1

Johannes Hammel
JOUR SOMBRE
Austria, 2011, DigiBeta, 8 min

JOUR SOMBRE
U redateljskom postupku pri kojem se postojeće snimke koriste kao sirovi materijal za rad, kroz izlaganje fizičkim i kemijskim postupcima, narativna nit izvornog materijala odupire se deformaciji i apstrakciji, čime se dolazi do novog podteksta.

Johannes Hammel
Born in 1963 in Basel/Switzerland.
Lives and works as director, cinematographer and producer in Vienna.

Sixpackfilm
office@sixpackfilm.com
+43 1 526 09 90 0

Herceg Miranda - OD DO / FROM TO (HR) 10min
1

Miranda Herceg
OD DO
Croatia, 2012, HD, 10 min

OD DO
Javne ustanove, čekaonice, javna prijevozna sredstva prostori su različitog imena, ali istog karaktera. U njima čovjek boravi da bi mogao biti negdje drugdje. To su prostori “između”, prostori privremenosti i isključenosti koji komuniciraju sa svima na isti način, ustaljeno, nezainteresirano za pojedinca. Čovjek osjeća tjeskobu i “samoću koja zrcali milijune drugih” (Marc Augé). Ili možda osjeća olakšanje koje pruža anonimnost privremenog identiteta? Želi li čovjek promjenu u tom odnosu ili se želi stopiti s neidentitetom? Postoje li “nemjesta” zbog nas samih? Postoje li “nemjesta” jer nam trebaju?

Miranda Herceg
Diplomirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija počinje se baviti fotografijom i videom. Sudjeluje na domaćim i međunarodnim izložbama (Salon mladih, Small&Special Glasgow, Magdalena Maribor, BIO Ljubljana, Zagrebački salon, Izložbe HDD-a, Europe 2020, Today for tomorrow, Zgraf), te domaćim i inozemnim festivalima i programima (Dani hrvatskog filma, Tabor film festival, 25FPS, Aster Fest, Alternative, Beograd, Festival des Nouveaux Cinemas, Paris, NewMediaFest). Član je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

KINORAMA
Ankica Jurić Tilić
ankica@kinorama.hr
+385 1 231 6787

Horan Devin - LATE AND DEEP (NO) 16:44
1

Devin Horan
LATE AND DEEP
Norway, USA, 2011, HD, 16min 44sec

KASNO I DUBOKO
Tamni sjever. Jasnoća nakon buđenja. Pod nebeskim prostranstvom, tijelo provodi noć u groznici.

Devin Horan
Rođen 1982. godine. Filmsko iskustvo stekao je kao asistent kamere na filmu Sharunasa Bartasa ‘Eastern Drift’ (Indigene d’Eurasie). Kritičar John Gianvito, u recenziji dekade za časopis CinemaScope uvrstio je njegov prvi film ‘Boundary’ (2009), na popis najboljih deset filmova prošlog desetljeća. Film je prikazan na festivalima IDFA, EMAF, Courtisane, Rencontres Internationales i pariškom festivalu eksperimentalnog filma, gdje je i nagrađen posebnom nagradom žirija. ‘Late and Deep’ prikazan je na 68. venecijanskom filmskom festivalu, u okviru programa Orrizonti.

DVNHRN@gmail.com
+1 646 785 2517

Hund Harald - APNOE (AT) 10min
1

Harald Hund
APNOE
Austria, 2011, DigiBeta, 10 min

JOUR SOMBRE
U redateljskom postupku pri kojem se postojeće snimke koriste kao sirovi materijal za rad, kroz izlaganje fizičkim i kemijskim postupcima, narativna nit izvornog materijala odupire se deformaciji i apstrakciji, čime se dolazi do novog podteksta.

Johannes Hammel
Rođen 1963. u Baselu, Švicarska.
Živi i radi u Beču, bavi se režijom, kamerom i produkcijom.

Sixpackfilm
office@sixpackfilm.com
+43 1 526 09 90 0

Ip Yuk-Yiu - PANIC ROOM (HK) 6min
1

Yuk-Yiu Ip
PANIC ROOM
Hong Kong, 2011, HD, 6min

SOBA PANIKE
Sniman tijekom razdoblja od tri mjeseca, ovaj film prikazuje mali stan u Tokiju, u vrijeme prije i poslije potresa koji je pogodio Istočni Japan, te nuklearne opasnosti koja se nadvila nad zemljom u 2011. godini. Običan stan, naoko jednoličan stambeni prostor, najednom postaje odraz kako fizičkog urušavanja, tako i osobne rastrojenosti, stvarajući poveznicu između vanjskog i doživljenog, i onoga što se događa u stanju panike usred katastrofe.

Yuk-Yiu Ip
Eksperimentalni filmaš, medijski umjetnik, umjetnički pedagog i nezavisni kustos. Njegovi radovi u različitim medijima, od eksperimentalnih video radova do live filmskih izvedbi i medijskih instalacija, prikazani su na brojnim međunarodnim festivalima. Trenutno predaje kao izvanredni profesor na Akademiji kreativnih medija Sveučilišta u Hong Kongu. U novijim radovima istražuje izvedbene i računalne oblike filma.

smyuk@cityu.edu.hk
+852 34422762

Kim Sunjha - [ S ] (DE) 11min
1

Sunjha Kim
[ S ]
Germany, 2011, , 11min

[ S ]
Film o slobodnoj interpretaciji i zamišljanju konsonanta [S]. Objekti se pretapaju jedan u drugi: tijelo – zmija – vodopad – kamen, uz podlogu sastavljenu od zvukova siktanja.

Sunjha Kim
Rođena 1983. godine u Seoulu. Stekla je diplomu iz vizualnog dizajna i filozofije na Nacionalnom sveučilištu u Seoulu. Po završetku studija seli se u Köln i nastavlja izobrazbu na Akademiji medijskih umjetnosti. Njeni video radovi izlagani su i prikazivani u brojnim međunarodnim galerijama i na filmskim festivalima, uključujući Međunarodni filmski festival u Rotterdamu i Alternative Film/Video festival u Srbiji.

Academy of Media Arts Cologne
dilger@khm.de
+49 2 21/2 01 89 330

Konopa Lukasz - NAKON (UK) 7min
1

Lukasz Konopa
AFTER
UK, 2011, HD, 7 min

POSLIJE
Film se bavi životom u Auschwitzu danas. Promatranje započinje u predvečerje, a završava u zoru, prikazujući teatar svakodnevnice izvan mračnih granica i doživljaj energije i aktivnosti svijeta fasciniranog bivšim koncentracijskim logorom.

Lukasz Konopa
Nakon što je diplomirao primijenjene društvene znanosti na Varšavskom sveučilištu, Łukasz odlazi na Filmsku akademiju u Katowicama. U razdoblju od 2008. do 2011. Łukasz radi kao snimatelj za umjetnika i redatelja Artura Żmijewskog. Sudjelovao je u projektima predstavljenim na cijenjenim filmskim festivalima (npr. IDFA u Amsterdamu) i umjetničkim galerijama (npr. Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku). Godine 2011. Łukasz režira dokumentarac ‘Places of Transformation’ u kojem istražuje kako je politička promjena izmijenila četvrti u Berlinu, Gdanjsku i Kijevu. U siječnju 2011. upisuje Nacionalnu školu za film i televiziju u Velikoj Britaniji, kako bi produbio znanje o dokumentarnom filmu.

Lkonopa@gmail.com
+447580037207

Mambetakunov Moldoseit / Suiundukov Artykpai - KOCH / NOMADSKI (KG) 26min
1

Moldoseit Mambetakunov / Artykpai Suiundukov
KOCH
Kyrgyzstan, 2011, DVCAM, 26min

NOMADSKI
Pod prijetnjom odrona, gonički himalajskih goveda moraju se skloniti na sigurnije mjesto. Za njih je taj dug i težak put uobičajen, međutim tradicionalni nomadski način života sve je više pod prijetnjom suvremene civilizacije, koja će ga uskoro izbrisati. Nomadi se premještaju u planine, gdje nestaju u snježnoj bjelini. Ovaj je film nostalgični prikaz surovog i predivnog svijeta koji nas napušta.

Moldoseit Mambetakunov
Rođen 1952., diplomirao na Državnom institutu za umjetnost u Kirgistanu, te napravio specijalizaciju na Državnom sveučilištu u Kirgistanu. Redatelj i producent niza TV filmova, predstava i programa.

Artykpai Suiundukov
Rođen 1947., bavio se predavačkim radom, dramaturgijom i režijom. U razdoblju između 1978. i 2005. režirao je više od 20 dokumentarnih filmova, od kojih su najpoznatiji ‘Among People’ (1978) i ‘The roads met’ (1987). Dobitnik više od 50 međunarodnih nagrada za umjetničku režiju.

Kyrgyz-Turkish Manas University
Bayram KAYA
stas_cinema@mail.ru
+996 772 040017

Michaelsen Florian - SALZ / SOL (DE) 10min
1

Florian Michaelsen
SALZ
Germany, 2011, 16mm, 10 min

SOL
Crnina: pred nama se otvara ogromna rupa. Bjelina: polako se puni solju. Nalazimo se na splavi, plovimo niz Rajnu. Krajolik se mijenja, no jedva smo toga svjesni. Stvarnost se odvija samo na brodu. Vidimo svjetlo i sjene kako se primiču preko palube, čujemo motore u potpalublju. Neposrednost težine i rada na brodu i nestvarna lakoća viđenog.

Florian Michaelsen
Rođen 1980. u Göttingenu
od 2008. postdiplomski studij na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu/ Filmska škola
2006. gost student na Sveučilištu Robert Morris u Pittsburghu
2005. gost student na Akademiji dramskih i filmskih umjetnosti u Budimpešti
2002.-2007. Sveučilište primijenjenih znanosti i umjetnosti Dortmund / Kamera
2001.-2002. radi kao klaper/loader za Studio Hamburg

Academy of Media Arts Cologne
dilger@khm.de
+49 2 21/2 01 89 330

Oshima Keitaro - THINKING DOT (JP) 8min
1

Keitaro Oshima
THINKING DOT
Japan, 2011, 16mm, 8min

TOČKA KOJA MISLI
Ovaj rad predstavlja preispitivanje vizualnog izričaja Točke. Iako je Točka osnovni element koji čini sliku, ne postoji nužno kao objekt koji se može dodirnuti rukom u stvarnom prostoru. Točka je predstavljena kao osnovni element i glavni sadržaj filma, postavljanjem različitih vrsta točki na filmsku vrpcu i montažom. Čini se da Točka razmišlja o vlastitom postojanju.

Keitaro Oshima
Rođen u Hokkaidu, Japan 1977., živi u Kölnu, Njemačka. Bavi se stručnim radom na području vizualnih medija i umjetničkim radovima kojima je primarna tema razlaganje i dekonstrukcija sastava pokretne slike. Koristi vizualne medije za vlastiti izričaj i uključen je u aktivnosti poput izlaganja, projekcija i radionica.

post@filmfilmfilm.org

Peris Rosa / Peris Mercedes - LIBIDINIS (ES) 4:18min
1

Rosa Peris / Mercedes Peris
LIBIDINIS
Spain, UK, 2011, digital, 4min 18sec

LIBIDINIS
Muškarac i žena u intimnom otkrivanju jedno drugom skidaju kožu. Prekida ih dvoje djece koja pohađaju Školu ljubavi. Figure lebde u bestežinskom prostoru, i pokretima slijede putanju krivulja, stvarajući vizualni kontinuitet koji karakterizira ovaj kratki film.

Rosa Peris
Rođena 1984. u Valenciji. Interdisciplinarna umjetnica, bavi se pokretom u crtežu i animaciji. Studirala je umjetnost na Sveučilištu u Valenciji (2007), gdje je završila animaciju i stekla magisterij iz umjetničke produkcije. Trenutno piše doktorat o umjetničkoj i eksperimentalnoj animaciji; mentorica joj je umjetnica i sveučilišna profesorica Carmen Lloret.

Mercedes Peris
Rođena 1984. u Valenciji. Diplomirala je umjetnost na Sveučilištu u Valenciji (2007), gdje je stekla magisterij iz umjetničke produkcije (2009). Studirala je animaciju, uz specijalizaciju na području pokreta u umjetnosti. Trenutno se bavi istraživačkim radom u okviru stipendije, sudjeluje u radnoj skupini za istraživanje pokreta, animacije i svjetlosne kinetike, i piše doktorat na tu temu. Boravila je na stipendiji na Španjolskoj akademiji povijesti i arheologije u Rimu (2011).

Universitat Politècnica de València
Carmen Lloret
clloret@dib.upv.es
+34 676 29 92 94

Pink Twins - MIRACLE (FI) 8:18min
1

Pink Twins
MIRACLE
Finland, 2012, digital, 8min 18 sec

ČUDO
Zakoni fizike iskrivljuju se u epskom animiranom radu, u kojem spiralni organizam mutira i iz primarne strukture prelazi u kaotični šum i harmonične kaleidoskopske oblike. Eksplozije svjetla i kakofonična elektronska glazba prate čudo sintetičkog života, evolucije i života poslije smrti.

Pink Twins
Braća Juha (r.1978) i Vesa Vehviläinen (r.1974) vizualni su umjetnici i glazbenici s bazom u Helsinkiju, a bave se digitalnom glazbom i videom. Video radovi dvojca Pink Twins obrađuju se softverskim alatom Framestein, koji je razvio Juha, uz glazbenu podlogu Pink Twins. U live izvedbama Pink Twins produciraju improvizirane zvučne pejzaže, popraćene video projekcijama.

AV-Arkki
Mikko Mällinen
submissions@av-arkki.fi
+358 50 435 6092

Plaskura Natalie - INTRUSION (DE) 11:11
INTRUSION STILL 1

Natalie Plaskura
INTRUSION
Germany, 2011, HD, 11min 11sec

INTRUSION
Kratki film Intrusion/Upletanje ne slijedi klasičnu naraciju. Osnovno je težište na vizualnom dizajnu, s ciljem prenošenja raspoloženja. Motivi i asocijativna dramatska kompozicija podsjećaju na dijelove sna, noćne more ili halucinacije s elementima tajanstvenog i nepoznatog; nerealne, naizgled nepovezane, ali međusobno isprepletene scene prodiru u um nemoćnog gledatelja poput ponavljajućeg traumatičnog iskustva.

Natalie Plaskura
Rođena 1984. u Herfordu, Njemačka, u poljskoj obitelji. Na dortmundskom Sveučilištu primijenjenih znanosti i umjetnosti/ Odsjek za dizajn završila je studij fotografije. Izrađuje složene konceptualne scenografije i bavi se raskošnim produkcijskim dizajnom, provodeći svoje ideje u praksu. Kroz sudjelovanje na raznim kolegijima iz područja snimanja dobila je priliku proširiti svoje znanje, te je započela s vlastitim filmskim projektima. Kratki film ‘Intrusion’ njen je diplomski rad.

n.plaskura@web.de
+49 173 713 5182

Popović Adnan - TINAMV 1 (AT) 4:15
1

Adnan Popović
TINAMV 1
Austria, 2011, HD, 4 min 15 sec

TINAMV 1
Struktura pjesme „Melody“, bečkog elektronskog dvojca KILO (Florian Bogner i Markus Urban) prevodi se u slike. Na ovaj se način stvara kompozicija sastavljena od raznih klasičnih analognih tehnika animacije. Pojedinačni dijelovi glazbene podloge, utjelovljeni u predmete, slike i crteže, kreću se u ritmovima glazbe i nestaju kako bi ih zamijenila sljedeća animacija. Pokretni predmeti stavljaju se u odnos s ranijim analogijama glazbe i vizualnih formi iz filmske povijesti i umjetničkih pristupa sinesteziji, čime se preispituju uspostavljena očekivanja filmskog izričaja.

Adnan Popović
Rođen 1979. u Bosni i Hercegovini. Od 2001. živi u Beču, gdje studira na Likovnoj akademiji, na odsjeku za konceptualnu umjetnost. Osnova njegovog umjetničkog rada je animacija, kojom se bavi od 2003. Nakon što je snimio nekoliko narativnih animiranih filmova, sada se uglavnom bavi temom umjetne sinestezije u animaciji.

adnan.popovic@gmail.com
+43 660 651 1870

Rath Martin - WRITTEN IN INK (PL) 11min
1

Martin Rath
CO RAZ ZOSTALO ZAPISANE
Poland, 2011, 35mm, 11 min

ZAPISANO TINTOM
Glavni je protagonist filma beskućnik i alkoholičar koji živi na rubu društva. Poklonik je tetovaža i gotovo mu je cijelo tijelo prekriveno crtežima. Svaka od tetovaža predstavlja različitu priču, a priča ima jako puno. Bez obzira na nezavidno stanje u kojem se nalazi, pokušava preuzeti kontrolu nad svojim životom i iskupiti se za sve loše stvari iz prošlosti. Nakon niza godina, pokušava se ponovno povezati s bratom i sestrom. Iako sestra ignorira njegove telefonske pozive, a brat s njim ne želi razgovarati, ne napušta nadu da se u njegovom životu još uvijek nešto može promijeniti. Impresivno snimljeni dokumentarac Martina Ratha pokazuje koliko je teško iz sjećanja izbrisati prošle događaje, otkrivajući koliko nas duboko obilježava svako novo iskustvo.

Martin Rath
Odrastao je u Istočnom Berlinu. Završio je Edinburgh College of Art, i trenutno pohađa studij režije na Poljskoj filmskoj akademiji u Łódźu. Autor je kratkog igranog filma ‘Like Father like Son’ (2009). ‘Written in Ink’ njegov je prvi dokumentarac.

KINORAMA
Ankica Jurić Tilić
ankica@kinorama.hr
+385 1 231 67 87

Rijpma Johan - TAPE GENERATIONS (NL) 2:39
1

Johan Rijpma
TAPE GENERATIONS
The Netherlands, 2011, HD, 2 min 39 sec

TAPE GENERATIONS
Role samoljepljive vrpce prolaze kroz nepredvidljivi proces razvoja i razlaganja, samostalno i bez objašnjenja. Usporeni život predmeta otkriva se unutar izoliranog prostora u kojem se sve zasniva na uravnoteženoj simetričnoj strukturi. U ovom uređenom stanju najednom se pojavljuju devijacije i razlike u ponašanju, što dovodi do nepredviđenih kompozicija i pokreta koji nalikuju prirodnim fenomenima.

Johan Rijpma
Rođen 1984. Studira na Umjetničkoj akademiji u Utrechtu (Odsjek za umjetnost, medije i tehnologiju u Hilversumu). Kroz kratke filmove, glazbene spotove i animacije istražuje nepredvidljivi okoliš.

EYE Film Institute
info@eyefilm.nl
+31(0)20 7582350/351

Roisz Billy - CHILES EN NOGADA (AT) 18min
1

Billy Roisz
CHILES EN NOGADA
Austria, 2011, DigiBeta, 18 min

CHILES EN NOGADA
‘Chiles en nogada’ ili punjene chilli papričice tradicionalno su meksičko jelo. Boje su identične bojama meksičke zastave, i povijesti zemlje: crveno, bijelo i zeleno, i obrnuto. Suprotno, Drugo, i njegov odraz čine bit filma i najizraženiju karakteristiku.

Billy Roisz
Rođena 1967. godine, živi i radi u Beču. Bavi se video i audio eksperimentima u kontekstu performansa, instalacije i filma. Specijalizirala se na područjima feedback videa i video/zvučne interakcije, pri čemu za generiranje slike i zvuka koristi monitore, kamere, video miksete, videosynth iz kućne izrade, računalo i gramofone.

Sixpackfilm
office@sixpackfilm.com
+43 1 526 09 90 0

Rudnick Rhonda - IZBIJ IM SRCA (US) 4:5min
1

Rhonda Rudnick
BLOW THEIR HEARTS OUT
USA, 2011, HD, 4min 5 sec

IZBIJ IM SRCA
Divna brutalnost konjskih utrka.

Rhonda Rudnick
Eksperimentalni video radovi autorice, ‘Blow Their Hearts Out’ i ‘Last Friday in April’ prikazani su na filmskom festivalu Media City International 2011. i 2012. Specijalizirala se na područjima animacije pokreta, video montaže, grafičkog dizajna i korporativnog identiteta.

Sadana Jessica - ATE ROLL (IN) 25min
1

Jessica Sadana
ATE ROLL
India, 2012, DV, 25min

ATE ROLL
Film predstavlja osobni i istraživački dokument o prirodi filma i kinematografije kao alkemijske materije i forme koja slavi vlastitu prolaznost, i tek je treptaj živog trenutka koji priznaje svoje promjene, mrlje i diskoloracije, svoje propadanje i konačnu smrt; doživljava svjetlost kao opipljiv medij. Pokušaj bavljenja filmom kao izričajem, za stvaranje slučaja i magije kroz „vještinu ruku i iluziju oka, ispitivanje i proučavanje ljepote njegovih mogućnosti, razjašnjavanje umijeća i slavljenje reflektivne vitalnosti. Njegovih unutarnjih mehanizama, dokaza znanosti sublimnog prepoznavanja.”

Jessica Sadana
Autorica je 24-godišnjakinja, dolazi iz Amritsara, Punjab. Diplomirala je englesku književnost na Sveučilištu u Delhiju 2008. godine. Trenutno je apsolventica režije na Indijskom institutu za film i televiziju, Pune. U veljači 2011. godine odabrana je za studentsku razmjenu na odjelu za režiju praške filmske akademije FAMU.

jessica.sadana@gmail.com
+91 963 711 10 83

Salaviza Joao - STROKKUR (PT) 7min
1

João Salaviza
STROKKUR
Portugal, 2011, HD, 7min 16sec

STROKKUR
Početna je ideja bila izraditi nešto iz ničega, u neutralnom i nepoznatom mjestu. Sakupiti slike i zvukove, namjesto njihova stvaranja.
Kamera, mikrofon i mini-pojačalo: alati koji oduzimaju, a zatim vraćaju. Definirali smo pravilo: zvuk ne treba ilustrirati sliku, a slika ne treba upijati zvuk. Na manje od sto kilometara udaljenosti od Reykjavika pronašli smo Strokkur. Ožiljak na zemlji koji ne zacjeljuje, prodire iz dubine. Približili smo se. Tri smo dana gledali i slušali unutarnju dinamiku pukotine: kipuću vodu koja nadire svakih sedam minuta i toplinski šok koji nastaje zbog temperature okoliša od minus osamnaest stupnjeva.

João Salaviza
Rođen u Lisabonu 1984. godine. Nakon studija filma na Escola Superior de Teatro e Cinema u Lisabonu, usavršava se na Filmskom sveučilištu u Buenos Airesu. Njegov je prvi kratki film ‘Two People’ iz 2005. uvršten u program nekoliko festivala i osvojio je nagradu Take One Award u Vila do Conde. Godine 2009. s filmom ‘Arena’ osvaja Zlatnu palmu za najbolji kratki film na festivalu u Cannesu i nagradu za najbolji portugalski kratki film na festivalu IndieLisboa. Sudjelovao je na niz poznatih međunarodnih festivala, kao što su Tribeca, Rotterdam, London i Pusan (PIFF).

AGENCIA – Portuguese Short Film Agency
Salette Ramalho
agencia@curtas.pt
+351 252646683

Semiconductor - 20 Hz (UK) 5min
1

Semiconductor
20 Hz
UK, 2011, HD, 5 min

20 Hz
Film 20 Hz prati geomagnetsku oluju u gornjoj zemljinoj atmosferi. Na temelju podataka prikupljenih preko CARISMA radio antene, interpretiranih u audio obliku, producirani su zvukovi cvrkutanja i klepetanja koji nastaju radi naleta solarnih vjetrova, zabilježeni na frekvenciji od 20 Hertz. Generirani izravno iz zvuka, nastaju opipljivi i skulpturalni oblici koji podsjećaju na znanstvene vizualizacije. Kroz vizualnu i slušnu interakciju različitih frekvencija, nastaju složeni uzorci i interferencijski fenomeni koji pomiču granice naše percepcije.

Semiconductor
Semiconductor je britanski umjetnički dvojac koji čine Ruth Jarman i Joe Gerhardt. Korištenjem pokretne slike, zvučnih i multimedijskih instalacija istražuju materijalnu narav našeg svijeta i načina na koji ga doživljavamo, preispitujući naše mjesto u fizičkom svemiru. Njihov je jedinstveni pristup prepoznat i nagrađivan, i za svoje radove su osvojili mnoge nagrade i prestižne stipendije, npr. Gulbenkian Galapagos, Smithsonian Artists Research i NASA Space Sciences. Njihovi radovi čine dio nekoliko međunarodnih javnih zbirki i izlagani su na svjetskoj razini: Venecijanski bijenale, Kraljevska akademija, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, BBC, Centar Pompidou i The Exploratorium.

LUX
Gil Leung
gil@lux.org.uk
+44 (0)20 7503 3980

Simonyi Balazs - FINALE (HU) 8min
1

Balazs Simonyi
FINALE
Hungary, 2011, HD, 8 min

FINALE
Dva čovjeka u noći čekaju svoj najveći hit…

Balazs Simonyi
Rođen 1980., diplomirao je književnost i film na Sveučilištu ELTE u Budimpešti, trenutno na istom sveučilištu pohađa doktorski studij teorije umjetnosti. Radi kao slobodni fotograf, novinar i redatelj, a uglavnom snima dokumentarne i kratke filmove.

Snittegylet Filmworkshop
Balazs Simonyi
simonblaze@gmail.com
+36209749532

Smith Martin - JIMMY (UK) 12:16min
1

Martin Smith
JIMMY
UK, 2011, HD, 12 min 16 sec

JIMMY
Jimmy McIntosh, nositelj ordena Reda Britanskog carstva, svakodnevno se bori za prava osoba s invaliditetom. Ništa ga ne može zaustaviti, a pogotovo ne cerebralna paraliza od koje boluje. Jedan dan u životu Jimmyja McIntosha, iz njegove perspektive.

Martin Smith
Nagrađivani redatelj, dobitnik nagrade BAFTA Scotland Award za najbolji kratki film pod naslovom TRACKS. Njegov dugometražni prvijenac trenutno je u produkciji, u suradnji s Creative Scotland. Sudjelovao je u rezidentnom programu za pisanje scenarija u organizaciji Playwright Studio Scotland, Creative Scotland i Binger FilmLab. Zajedno s mentorima iz filmske industrije, u okviru niza rezidencijalnih radionica oblikovao je scenarij za dugometražni film SHOWS. Režirao je brojne glazbene video spotove za razne izvođače, uključujući Arab Strap, Alex Smoke, Thirteen:13, The Delgados i King Creosote, te reklamne spotove za Scottish Rugby, Glasgow Rangers, Stoli i druge brandove.

Scottish Documentary Institute
finlay@scottishdocinstitute.com
+44 131 221 6116

Šamanović Vedran / Šamanović Sanja - TERASA (HR) 16min
1

Vedran Šamanović / Sanja Šamanović
TERASA
Croatia, 2011, HDV, 16min

TERASA
‘Terasa’ je film koji govori o bijegu od gradske žurbe i gužve u rehabilitacijsko okruženje koje pruža vikendica izvan grada. Promatrajući život iz hladovine terase na kojoj autori provode svoj ljetni godišnji odmor, pratimo naizgled beznačajne događaje, uskraćene bilo kakvih skandala i iznenađenja, a poštuje se tek jedno pravilo: nekoliko kvadrata prostora omeđenog ogradom terase točka je s koje se snima.

Vedran Šamanović
(1968 – 2009) Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za filmsko snimanje. Autor je brojnih eksperimentalnih, igranih i dokumentarnih filmova, a kao direktor fotografije snimio je i brojne dugometražne igrane filmove. Od 2007. radio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animaciju i nove medije (fotografija). Osnivač je One Take Film Festivala u Zagrebu.

Sanja Šamanović
(1970.), od 1996. članica je Kino kluba Zagreb gdje se autorski bavi amaterskim filmom. Radila je na produkciji glazbenih spotova, namjenskih i eksperimentalnih filmova. Koredateljica je eksperimentalnog dokumentarnog filma ‘Prolaz za van’. Dvije je godine radila kao koordinatorica One Take Film Festivala, a od 2011. direktorica je festivala.

Mitropa
sanjasamanovic@gmail.com
+385 98 842 002

Twardowski Maciej - ROZMOWA / RAZGOVOR (PL) 6min
1

Maciej Twardowski
ROZMOWA
Poland, 2011, HD, 6 min

RAZGOVOR
Umirovljeni putnici.
Stariji par živi u dva različita svijeta. Hoće li uspjeti uspostaviti komunikaciju?

Maciej Twardowski
Student filmskog snimanja na poljskoj Nacionalnoj filmskoj školi u Łodzu. Strast prema fotografiji i filmu njeguje još od studija psihologije u Poznanu. Filmovi su mu prikazivani na brojnim festivalima u Poljskoj i inozemstvu (Camerimage, Cortomate, Dwa Brzegi). Za kratki film ‘Sacrament’ dobio je nagradu za najbolju kameru na poljskom festivalu Lodzia po Wisle.

maciejtwardowski@o2.pl
+48 50 415 7905

Vaittinen Timo - CENTRAL PARK (FI) 2:40min
1

Timo Vaittinen
KESKUSPUISTO
Finland, 2011, digital, 2 min 40 sec

CENTRALNI PARK
Kad se spusti mrak na centralni park, tajanstveni svjetlosti oblici započinju svoj ples.

Timo Vaittinen
Radi u tehnikama kolaža i slikarstva, i pretvara tu mješavinu u pokretnu prostornu animaciju.

AV-Arkki
Mikko Mällinen
submissions@av-arkki.fi
+358 50 435 6092

Van Ijken, Jan - FACING ANIMALS (NL) 30min
1

Jan van Ijken
FACING ANIMALS
The Netherlands, 2012, HD , 30 min

SUOČAVANJE SA ŽIVOTINJAMA
Zašto odvraćamo pogled od milijuna životinja koje se uzgajaju na industrijskim farmama, dok druge mazimo i ponašamo se prema njima kao da su ljudska bića? Protagonisti filma su svinje, pilići, krave i psi, a antagonisti su ljudi. Svijet gledamo iz perspektive životinja: pilići se bacaju na pokretnu traku, žena mazi kravu na livadi, praščići skviče dok im odsijecaju repove, psi se blagoslivljaju u crkvi. Šokantne i često suprotstavljene slike kod gledatelje izazivaju cijeli raspon oprečnih emocija. Postaje jasno kako je odnos između čovjeka i životinje vrlo složen i često bizaran.

Jan van Ijken
Rođen 1965., bavi se dokumentarizmom u fotografiji i filmu. Specijalnost su mu osobni fotografski i filmski projekti. Značajke njegova stila su korištenje prirodnog svjetla i fotografiranje/snimanje ljudi na što prirodniji način, uz smisao za detalj i kompoziciju.

Deckert Distribution
Ina Rossow
info@deckert-distribution.com
+49 341 2156638

Laurent Bouzerau- ROMAN POLANSKI: A FILM MEMOIR (UK) 90min
1

Laurent Bouzerau
ROMAN POLANSKI: A FILM MEMOIR
UK, 2011, HD, 90 min

ROMAN POLANSKI: FILMSKI MEMOARI
Poticajna životna priča o čovjeku i redatelju. Dirljivo iskren i neočekivano otvoren, Polanski razgovara s prijateljem i producentom Andrewom Braunsbergom o odrastanju u varšavskom getu, europskoj i američkoj filmskoj karijeri okrunjenoj nagradom Oscar za film ‘Pijanist’, tragediji svoje prve supruge Sharon Tate, kontroverznom uhićenju godine 1977. i svom životu u Francuskoj s partnericom Emmanuel Seigner. U filmu se prikazuju brojni isječci iz njegove izuzetne filmografije.

Laurent Bouzerau
Rođen 1962. u Francuskoj. Ranih 80-ih Bouzereau se seli u New York, baveći se raznim područjima nezavisnog filma. Istovremeno piše i svoju prvu knjigu, THE DE PALMA CUT, studiju filmskog rada redatelja Briana De Palme. Nakon preseljenja u Hollywood, Kalifornija 1990. godine radi na razvoju igranih filmova za Bette Midler u sklopu studija Disney, te nastavlja s dokumentarističkim pisanjem o kinematografiji (nedavno su objavljeni naslovi THE ART OF BOND i ALFRED HITCHCOCK: PIECE BY PIECE.) Godine 1994. Bouzereau je napisao scenarij, režirao i producirao prvi u nizu dokumentaraca za Stevena Spielberga, i time se pridružio revoluciji u industriji kućne zabave. Režirao je, napisao i producirao stotine dokumentarnih filmova o nekim od najvećih filmskih djela u povijesti kinematografije i velikim redateljima poput Stevena Spielberga, Jamesa Camerona, Alfreda Hitchcocka, Davida Leana, Martina Scorsesea, Briana De Palme, Williama Friedkina, Georgea Lucasa, Roberta Zemeckisa, Warrena Beattyja… i Romana Polanskog. Dobitnik je niz priznanja, te je dvije godine uzastopce proglašen jednom od 50 vodećih osoba na području novih medija, u izboru časopisa The Hollywood Reporter.

The Festival Agency
ed@thefestivalagency.com
+33954904863

Catherine van Campen - PAINFUL PAINTING (NL) 52min
1

Catherine van Campen
PAINFUL PAINTING
The Netherlands, 2011, HD, 52 min

BOLNA SLIKA
Tema ovog dokumentarnog filma redateljice Catherine van Campen neobična je slikarska tehnika slikara Ronalda Ophuisa, te napet odnos između umjetnosti i stvarnosti u njegovim radovima. U filmu umjetnik slika scene intenzivnog nasilja djece-vojnika iz Sierra Leone nad zarobljenicama tijekom nedavnog građanskog rata. Po povratku iz Afrike, stvara svoja djela tako da uz pomoć glumaca u studiju postavlja ekstremne scene, koje zatim slika na velikom platnu. Radi teme kojom se bavi, Ronald Ophuis ima poseban status u suvremenom nizozemskom slikarstvu. Njegovi prikazi ekstremne ljudske patnje provokativno ispituju naš odnos prema nasilju. Bez straha od samo-analize, Ophuis se čini uvjeren da je nasilje dio sviju nas…

Catherine van Campen
Rođena 1970. Živi i radi u Amsterdamu, nezavisna radio novinarka i redateljica dokumentarnih filmova. Za svoj je prvi film ‘Eternal Mash’ (2007) dobila IDFA Completion Prize 2006 za najbolji filmski predložak, s tim da je film premijerno prikazan na sljedećem IDFA festivalu. Svoj drugi film snima 2009. godine, prema nagrađivanom scenariju ‘Drona & me’; riječ je o kratkom dokumentarcu o dva brata na turneji oko svijeta. Prošle je godina Van Campenova snimila svoj treći film ‘Flying Anne’, kratki dokumentarni film o 11-godišnjoj Anne, djevojčici s Touretteovim sindromom. Film je dobio šest međunarodnih nagrada, uključujući nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Hot Docs 2011 (Toronto, Kanada) i najbolji kratki film na međunarodnom filmskom festivalu Visions du Réel 2011 (Nyon, Švicarska).

Zuidenwind Filmproductions
Rob Maas
rob@zuidenwind.nl
+31 76 514 08 71

Philippe Grandrieux - IL SE PEUT QUE LA BEAUTÉ AIT RENFORCÉ NOTRE RÉSOLUTION / IT MAY BE THAT BEAUTY HAS STRENGTHENED OUR RESOLVE - MASAO ADACHI (FR) 7min
1

Philippe Grandrieux
IL SE PEUT QUE LA BEAUTÉ AIT RENFORCÉ NOTRE RÉSOLUTION – MASAO ADACHI
France, 2011, HD, 75 min

MOŽDA JE LJEPOTA UČVRSTILA NAŠU ODLUKU – MASAO ADACHI
Kao svojevrsni odgovor na veličanstveni serijal Andréa S. Labarthea i Janine Bazin ‘Cinéastes de notre temps’, ovim filmom odajemo počast poznatim i nepoznatim redateljima koji su bilo s puškom, bilo s kamerom, sudjelovali u društvenoj borbi za slobodu tijekom 20. i 21. stoljeća, te onima koji se i danas bore protiv diktatura. Odvažni autori često postaju heroji, ustrajni u obrani uvjerenja na presjeku kinematografije i kolektivne povijesti. U borbi za slobodu, ovi redatelji slijedili su romantičnu sudbinu i suočavali se s cenzurom, zatvaranjem i smrću, a danas tonu u zaborav.

Philippe Grandrieux
Philippe Grandrieux (1954., Saint Étienne) prvu je svoju video instalaciju predstavio u Bruxellesu još 1976., u vrijeme kad je taj medij još bio u začecima. Od tada se bavi eksperimentalnim radovima, dokumentarnim filmom i realizacijom programa za kulturnu TV postaju Arte. Godine 1990. pokreće ‘Live’ studio, u okviru kojeg je producirao seriju jednosatnih filmova autora Roberta Kramera, Roberta Franka i drugih.

Filmografija:
Berlin/Paris/Berlin (1987), Azimut (1989), Cafés (1992), La roué (1993, short), Gert Jan Theunisse (1993, short doc), L’industrie du rêve (1994), Jogo do Bicho (1994), Retour à Sarajevo (1996), Sombre (1998), La vie nouvelle (2002), Un lac (2009), Il se peut que la beauté ait renforcé notre résolution – Masao Adachi (2011)

EPILEPTIC
annicklemonnier@free.fr
+ 33 (0) 6 87 14 38 29

Minze Tummescheit / Arne Hector - IN ARBEIT (PART 1, PART 2, PART 3) IN THE WORKS (DE) 148min
1

Minze Tummescheit / Arne Hector
IN ARBEIT (PART 1, PART 2, PART 3)
Germany, 2012, DVCam, 148 min

U IZRADI (1. DIO, 2. DIO, 3. DIO)
Dokumentarna serija, filmsko istraživanje stvarnosti, mogućnosti i ograničenja kolektivnog djelovanja. Komunikativni postupak istraživanja postaje žarište filma. Započeli smo sa serijom intervjua u nekoliko europskih zemalja. Pripadnici različitih skupina putuju s nama, kako bi se susreli i surađivali s drugim kolektivima.
Kroz devet različitih susreta, nastaje prikaz surađivačke prakse na različitim društvenim poljima. Istražujemo kako se percipira samoorganizacija, kako funkcionira i na koji način svaka skupina slijedi svoja načela unatoč praktičnim ograničenjima. U svakoj epizodi koristi se druga filmska forma, prilagođena kontekstu i skupini koja se prikazuje.

Minze Tummescheit
Rođena 7. listopada 1967. u Limi, Peru. Bavi se režijom i živi u Berlinu.

Arne Hector
Rođen 20. kolovoza 1970. u Eschwegeu. Živi i radi u Berlinu, bavi se režijom, snimanjem i montažom.

Zajedno su osnovali produkcijsku kuću Cinéma copains 2000. godine. Tijekom 2009. sudjelovali su pri osnivanju kolektivnog filmskog laboratorija LaborBerlin.

Cinéma Copains
copine@cinemacopains.org
+49 30 44718649

Penny Vozniak - DESPITE THE GODS (AU) 85min
1

Penny Vozniak
DESPITE THE GODS
Australia, 2012, HD, 85 min

USPRKOS BOGOVIMA
Jennifer Lynch u svojoj je filmskoj karijeri često donosila hrabre odluke, ali njeni izbori nikad nisu bili osuđeni na propast. No ništa je nije moglo pripremiti na nepoznato područje Bollywoodske-Hollywoodske kinematografije, gdje je kaos dio postupka, a režija postaje pripremna škola prihvaćanja i samoostvarenja. Lynchova 2008. odlazi u Indiju kako bi režirala film ‘Hisss’, priču o zmijskoj božici Nagin. Okružena neobučenom ali revnom filmskom ekipom, glumačkom postavom Bollywoodskih zvijezda i u društvu svoje 12-godišnje kćeri, redateljica daje sve od sebe kako bi ostala pri zdravoj pameti i provela projekt kroz minsko polje raznih katastrofa, uz neprikrivenu neposrednost.

Penny Vozniak
Redateljica dokumentarnih filmova i glazbenih spotova. Trenutno režira nezavisni dugometražni dokumentarac o superherojima iz stvarnog života pod naslovom ‘Ordinary Wonderlands’, sniman tijekom razdoblja od 8 godina, te glazbeni dokumentarni projekt u Kabulu. Časopis Shots Magazine Asia Pacific 2010. godine nominirao je Penny za nagradu za najboljeg novog redatelja, za njen glazbeni spot iz jednog kadra ‘Precious’. Od tada je snimila cijelu seriju sanjivih video uradaka iz jednog kadra za debitantski album pjevačice Appleonia ‘Oh’. ‘Despite the Gods’ njen je prvi film.

CAT&DOCS
Maëlle Guenegues
maelle@catndocs.com
+33 1 44 59 63 53

Barry Doupé - BOJE OD KOJIH SE DOBIVA BIJELA VAŽNE SU (CA) 119min
1

Barry Doupé
THE COLORS THAT COMBINE TO MAKE WHITE ARE IMPORTANT
Canada, 2012, HD, 119 min

BOJE OD KOJIH SE DOBIVA BIJELA VAŽNE SU
U filmu se istražuje struktura moći u japanskoj tvornici stakla pred propadanjem. Dvije paralelne narativne linije prate istragu nad osumnjičenim zaposlenikom i nestanak ukradene slike, i spajaju se u prikazu spolnosti i želje.

Barry Doupé
Umjetnik sa sjedištem u Vancouveru, bavi se primarno računalnom animacijom. Diplomirao je na Sveučilištu Emily Carr 2004. godine i stekao zvanje prvostupnika medijskih umjetnosti, smjer animacija. U svojim filmovima koristi slike i izražajna sredstva koja proizlaze iz podsvjesnog; izvedene kroz vježbe pisanja i automatskog crtanja. Često stvara okruženja koja izazivaju i sprečavaju izražavanje ili djelovanje likova, čime izaziva komične, nasilne i poetske prizore. Radovi su mu prikazivani u Kanadi i inozemstvu, uključujući filmske festivale Ann Arbor i međunarodni filmski festival u Rotterdamu, filmski centar Anthology Film Archives, muzej suvremene umjetnosti u Lyonu, filmski i video kolektiv Pleasure Dome, muzej suvremene umjetnosti u Los Angelesu MOCCA, te galerije Whitechapel Gallery i Tate Modern.

barrydoupe@gmail.com
+1 604 916 0324

Felipe Guerrero - CORTA (CO/AR/FR) 69min
1

Felipe Guerrero
CORTA
Colombia, Argentina, France, 2012, 16mm, 69 min

CORTA
Film hipnotičkog ponavljanja pokreta žeteoca šećerne trske u kolumbijskoj regiji Valle del Cauca. Corta je kontemplacijski film o kretnjama manualnog rada, u okruženju plantaža u nestajanju, čisto kinematografsko iskustvo o prirodnom i svakodnevnom ritualu bezvremenskog svijeta.

Felipe Guerrero
Završio je filmsku montažu na filmskoj školi Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu, Italija. Radio je kao montažer na niz međunarodno prikazivanih i kritički priznatih filmova. Njegov je film ‘Paraíso’ (2006) na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Marseilleu nagrađen posebnom nagradom žirija za režisera debitanta. ‘Corta’ je njegov drugi film.

MUTOKINO
mutokino@gmail.com
+57 321 432 5979

Jon Jost - NESKLAD (US) 68min
1

Jon Jost
DISSONANCE
USA, 2011, MiniDV, 68 min

NESKLAD
Film je sastavljen od različitih vrsta dokumentarnog materijala, suprotstavljenih na HD wide-screen zaslonu, na izazovan i formalan način. Početna sekvenca sastoji se od 3 zaslona, svaki s jednim kadrom u trajanju od 50 minuta; interakcija između 3 slike predstavlja snagu koja budi interes. Nakon ove sekvence slijedi niz često zagonetnih bržih sekvenci prikazanih na dva ili tri zaslona. Zaključak je iznenadan. Ne znam što to znači, znam jedino da poetski ispituje smisao života i ne nudi nikakve zaključke. Namjera mu je, na nekoliko razina, da uznemiri gledatelja.

Jon Jost
Rođen u Chicagu 16. svibnja 1943. godine u vojničkoj obitelji, odrastao je u Georgiji, Japanu, Italiji, Njemačkoj i Virginiji. Nakon što je 1962. godine izbačen s fakulteta, u siječnju sljedeće godine počeo je snimati 16 milimetarske filmove. Samouk je. U razdoblju između 1963. i 2012. snimio je 33 dugometražna filmova (celuloidna vrpca, 16 i 35mm do 1996., nakon toga digitalni format), te više od 30 kratkih filmova, s tim da je sam zamislio, napisao, snimio, režirao i montirao sve filmove; a većinu ih je i sam producirao. Jost je 1974. snimio svoj prvi dugometražni film, i od tada se posvetio širokom rasponu filmskih radova. Njegovi se filmovi prikazuju u muzejima, filmskim arhivima i festivalima (Berlin, Venecija, Sundance, Yamagata i mnogi drugi). Dobitnik je mnogih potpora i stipendija za umjetnički rad, među ostalim i Guggenheim Fellowship, nekoliko subvencija za produkciju od strane agencije National Endowment for the Arts, rezidentni boravak u berlinskom DAAD-u i na Sveučilištu Nebraska, te mnoge druge. Četiri je godine proveo kao predavač na Odsjeku za komunikacije i umjetnost Sveučilišta Yonsei u Seoulu, Južna Koreja (2007-2011). U mirovinu odlazi u srpnju 2011., uz povelju posebno istaknutog profesora. Aktivno se bavi fotografijom i slikarstvom, te već nekoliko godina piše blog na temu umjetnosti, kulture i politike.

clarandjon@msn.com

Wolfgang Lehmann - TROLLSLÁNDOR MED FAGLAR OCH ORM / VRETENCA, PTICE I ZMIJA (SE/DE) 60min
1

Wolfgang Lehmann
TROLLSLÁNDOR MED FAGLAR OCH ORM
Sweden, Germany, 2007 – 2011, 16mm, 60 min

VRETENCA, PTICE I ZMIJA
Vizualna meditacija sastavljena od zaigranih snimaka insekata, ptica, zmija i drugih malih stvorenja. Iako nije riječ o entomološkom ili ornitološkom dokumentarcu, film prodire duboko u mikro svemir životinja, biljaka, njihovih boja, složenih struktura i pokreta, snimljenih uz pomoć optičkih alata. U vježbi ritma i slučajnosti, koristi se upornost promatranja kako bi se stvorio efekt koji oscilira između subjekta slike i mašte, treptaj sličan prolaznom udarcu krila vilinskog konjica.

Wolfgang Lehmann
Rođen u Freiburgu / Breisgau u Njemačkoj 1967. godine. Počeci njegovog bavljenja kinematografijom sežu unatrag do 1989. godine. Od 1994. Wolfgang Lehmann snima i producira vlastite filmove, od kojih su mnogi prikazani na festivalima i u muzejima u Europi, Japanu, Koreji, Indiji, Bangladešu, Izraelu, Australiji, Kanadi, SAD-u i Južnoj Americi. Retrospektive njegovih radova prikazane su u Berlinu, Frankfurtu na Majni, Cagliariju (Sardinija) i Granadi (Španjolska). Od početka umjetničkog djelovanja, pored filma ga fascinira i glazba. Od 2007. ponovno se počinje baviti nepokretnom slikom, digitalnom i analognom fotografijom. Nakon kratkotrajnog boravka u Berlinu, od 2006. živi između Stockholma i mjesta Rümpel u blizini Hamburga.

lehmann_flickerfilm@yahoo.de
+46 8 6424424

Elyes Baccar - ROUGE PAROLE (TU) 94min
1

Elyes Bacear
ROUGE PAROLE
Tunisia, 2011, HDV, 94 min

ROUGE PAROLE
Arapsko proljeće buknulo je u zemlji u kojoj nitko to nije očekivao: politički potres odjeknuo je u cijelom svijetu. Tunis je ostavljao dojam mirne i stabilne zemlje u kojoj se ugodno živi. No većina je građana tiho podnosila korumpiranu vlast i sustavno pljačkanje resursa zemlje, obeshrabrena i zastrašena okrutnim i potkupljivim režimom. Ništa nije predstavljalo prijetnju Benu Aliju, sve se činilo uobičajeno. Čak su u tijeku bile pripreme za nacionalnu kampanju za izbor doživotnog predsjednika! Nitko nije mogao predvidjeti eksploziju usred prohladne tuniske zime, do tog petka, 17. prosinca 2011. Mladić se zapalio, u znak protesta protiv oskudice i ugnjetavanja. Slike njegova spaljena tijela otvorile su oči i srca cijelog naroda. Započela je borba za slobodu i dostojanstvo. Riječi i uzvici naroda poprimili su grimiznu boju! Crveno kao krv, crveno kao ruže, crveno kao nada… i strah! ROUGE PAROLE dokumentarni je zapis ovog događanja i snažni podsjetnik svim ljudima da u trenutku kad odaberu život, nestaje tama, okovi se lome i sudbina odgovara na njihov poziv… bez obzira koliko će dugo trajati ili koliko su brutalni tirani na vlasti! ROUGE PAROLE priča je o narodnoj revoluciji, a pripovijedaju je njeni heroji, kako kroz tišinu, tako i kroz galamu. Priča je to o Slobodi koja se odazvala na poziv Povijesti.

Elyes Baccar
Nakon završetka studija režije na Školi za francusku kinematografiju (CLCF), radio je kao pomoćnik redatelja na nekoliko tuniskih i međunarodnih filmskih produkcija. Režirao je nekoliko kratkih filmova, TV reklama, drama i dokumentarnih filmova. Svoj dugometražni prvijenac ‘She & He’ snimio je 2006. Dobitnik je nekoliko nagrada, primjerice za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu dokumentarnog filma u Al Jazeeri za ‘Pakistan 7.6’, ‘Music Says…’ te posebne nagrade žirija na Ocean Film festivalu u New Delhiju za dugometražni dokumentarac ‘Wailing Wall’.

GAIA Production
elyes@gaia-production.com
+ 216 71 965 893

Denis Côté - BESTIAIRE (CA/FR) 72min
1

Denis Côté
BESTIAIRE
Canada, France, 2012, HD, 72 min

BESTIAIRE
Tečaj crtanja, safari park i radionica preparatora životinja: tri okruženja u kojima se susreću čovjek i životinja. Promatranje je usmjereno na odnose vida i percepcije, koji istovremeno često odražavaju nejednake strukture moći. U samom postupku, film propituje način kako se životinje mogu snimiti. Nije riječ o suvremenim i tehnički naprednim dokumentarcima o životinjama, sa svemoćnim kamerama koje prelaze granice vode, tla i zraka i više ne poznaju tajne prirode. Trezveno opažanje bez komentara, statična kamera promatra postupak iz fiksnog položaja, uz vješto uočavanje oblika i pokreta: rogovi pred betonskim zidom, noge uznemirene zebre u tijesnoj pregradi, preciznost vješte ruke preparatora. Pažljivo promišljeni kadrovi koji gledatelju daju vremena da razmisli o ljepoti i nepoznatom, o udomaćenoj divljini usred civilizacije. U okruženju okolnih zvukova nastaje jedan oblik koreografije, filmski bestijarij u kojem čovjek zauzima svoje mjesto među stoičkim, mirnim, nestrpljivim, divljim i buntovnim životinjama.

Denis Côté
Rođen 1973. u mjestu New Brunswick, Kanada. Filmom se bavi od 1997. i producirao je i režirao 15 kratkih filmova, prikazanih na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Također se bavio i novinarstvom i filmskom kritikom, a 2005. snima svoj prvi dugometražni film ‘Les états nordiques’, koji je osvojio Zlatnog leoparda na prestižnom festivalu u Locarnu.

Figa Films
sandro@figafilms.com
+1 323 258 5241

Emmanuel Gras - GOVEDA (FR) 62min
1

Emmanuel Gras
BOVINES
France, 2011, DCP, 62 min

GOVEDA
Vjeran prikaz života krave: ispaša, preživanje, ispaša – ali i osjećaji – tužno mukanje, ili jednostavno uživanje u jabuci…

Emmanuel Gras
Nakon što je diplomirao povijest, Emmanuel Gras filmom se počinje baviti na koledžu Louis Lumière. Po završetku studija filma, radio je kao predstavnik u Francuskom kulturnom centru u Beirutu, a potom radi i kao snimatelj na dokumentarnim filmovima snimanim na području Bliskog Istoka. Po povratku u Francusku, usmjerava se na vlastite projekte, dokumentarne i igrane, dok se i dalje bavi filmskom fotografijom na drugim filmovima. ‘Bovines’ je njegov prvi dugometražni dokumentarac.

Bathysphere Productions
contact@bathysphere.fr
+ 33 1 40 21 37 02

Cristian Jure - DIEZ VECES VENCEREMOS / DESET ĆEMO PUTA POBIJEDITI (AR/CL) 75min
1

Cristian Jure
DIEZ VECES VENCEREMOS
Argentina, Chile, 2012, HD, 75 min

DESET ĆEMO PUTA POBIJEDITI
Nakon sedam godina skrivanja i zatvora, sin poglavice Pascual vraća se u svoju zajednicu. Njegova je obitelj uspjela vratiti svoju zemlju, a kako bi je obranili potreban im je njegov piratski radio.

Cristian Jure
Redatelj, scenarist i antropolog po zvanju, diplomu je stekao na Sveučilištu u La Plati, gdje danas i predaje kolegij o dokumentarnom filmu na studiju filma. Koordinator filmskog odjela Muzeja u La Plati.

Filmografija:
Dokumentarni: La Guerra por Otros Medios (War through other means, 2010); De Médicos y Sheripiares (On doctors and Sheripiares, 2008); Por el Territorio Wichi (For the Wichi Territory, 2007); Aislados en Madre de Dios, Perú (Isolated in Madre de Dios, Perú, 2006); Territorio Indígena Amazónico (Amazonian Indigenous Territory, 2005); Rodolfo Walsh, escritor (Rodolfo Walsh, writer, 1996).
Televizijske serije: Alegría y Dignidad (Joy and Dignity, 2011 TDA); Play Museo (Play Museum, 24 episodes, 26 min, 2000-2001); MLP El Programa (MLP The Show, 24 episodes, 26 min, 2005 / 2006); La Música de Todos (Everybody’s Music, 8 episodes, 52 min. 2006).
TV filmovi: Paraguay, Nosotros también podemos (Paraguay, We Also Can, 2009); Bolivia para todos (Bolivia for everybody, 2008); Es la economía, ¿idiota o cómplice? (Is Economy, an idiot or an accomplice?, 2008), and Historia de dos orillas (A Story of Two Banks, 2007).

cristianjure@hotmail.com
+54 221 4533327

Iara Lee - KULTURE OTPORA (US) 73min
1

Iara Lee
CULTURES OF RESISTANCE
USA, 2011, HD, 73 min

KULTURE OTPORA
Može li svaki potez stvarno pokrenuti promjenu? Mogu li glazba i ples postati oružje mira? Tijekom 2003. godine, u osvit iračkog rata, redateljica Iara Lee krenula je na putovanje s ciljem boljeg razumijevanja svijeta uvučenog u sukob, koji se prema njenom viđenju nalazi na putu prema samouništenju. Nakon nekoliko godina, putujući preko pet kontinenata Iara sreće sve veći broj ljudi koji su svoj život posvetili promicanju promjena. Ovaj je film njihova priča.

Iara Lee
Brazilska redateljica korejskog podrijetla, aktivistkinja i osnivačica Cultures of Resistance Network (Mreža kulture otpora), organizacije koja promiče globalnu solidarnost i podupire projekte mira i pravičnosti. Iara je trenutno aktivna u različitim inicijativama pod okriljem CULTURES OF RESISTANCE, aktivističke mreže koja okuplja umjetnike i nositelje promjena iz cijelog svijeta. U razdoblju između 1984. i 1989. Iara je radila kao producentica Međunarodnog filmskog festivala u Sao Paulu. Od 1989. do 2003. boravila je u New Yorku i vodila multimedijsku tvrtku Caipirinha Productions, baveći se istraživanjem sinergije različitih umjetničkih formi (film, glazba, arhitektura i poezija). Članica je Odbora savjetnika društva National Geographic Society i nevladine organizacije Međunarodna krizna skupina (International Crisis Group ICG).

CAIPIRINHA Productions
info@culturesofresistance.org
+1 415 561 3103

Fritz Ofner - LIBYA HURRA (AT) 73min
1

Fritz Ofner
LIBYA HURRA
Austria, 2012, DCP, 73 min

LIBYA HURRA
Vožnja kroz Libiju, tijekom zadnjih tjedana revolucije i borbe protiv režima Muammara al-Gaddafija. Libya Hurra opisuje kolektivno raspoloženje ljudi na određenom mjestu, u ograničenom vremenskom razdoblju. Bez gubljenja u činjenicama i izjavama, film prenosi stvarni život, u dugim kadrovima snimljenim tijekom oružane revolucije. Neke od tih scena, čak i u zemlji koja se nalazi u samom središtu medijskog interesa, inače ostaju potpuno skrivene. Na kraju filma, redatelj stoji pred bivšom Gaddafijevom palačom. Revolucija je završena, i vremenski se otvor ponovno zatvara.

Fritz Ofner
Nezavisni redatelj i filmski snimatelj, živi u Beču. Rođen u Štajerskoj 1977., diplomirao je novinarstvo i etnologiju u Beču. Nakon studija radi kao aktivist civilnog društva, slobodni novinar i TV producent. Putovanja kroz Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku potakla su ga da se počne baviti dokumentarnim filmom. Za svoj je TV dokumentarac ‘From Baghdad to Dallas’ 2011. godine dobio nagradu Axel Springer Award. ‘The Evolution of Violence’ prvi je njegov dokumentarni film rađen za kino distribuciju, a premijerno je prikazan u Locarnu. ‘Libya Hurra’ Ofnerov je drugi dugometražni dokumentarni film.

Friedrich Ofner Film und Videoproduktion E.U.
office@fritzofner.info
+43 650 5301505

Erika Rossi - TRIESTE RACCONTA BASAGLIA / TRST PRIČA O BASAGLIJI (IT) 52min
1

Erika Rossi
TRIESTE RACCONTA BASAGLIA
Italy, 2011, HD/Super 8, 52 min

TRST PRIČA O BASAGLIJI
U razdoblju između 1971. i 1978. godine, Trst je postao pozornica dotada neviđene znanstvene i kulturne revolucije. Karizmatični vođa revolucionarnih promjena bio je venecijanski psihijatar Franco Basaglia.
U okruženju grada koji je u nevjerici i brizi promatrao što se događa, poguran entuzijazmom skupine mladih liječnika koji su grad pretvorili u laboratorij na otvorenom, prekinuvši tradiciju ustanove za mentalno oboljele, svo vrijeme vođeni Basaglijinim uvjerenjem da ono što treba činiti jest „baviti se životom, budući da zdravlje i bolest čine život, i ako čovjek živi svoj život bez da živi i zdravlje i bolest, uvijek je i u potpunosti u dosegu smrti“. Cilj je ovog filma dati prikaz najtežeg zadatka s kojim se suočio Franco Basaglia: mijenjanje ljudskih uvjerenja.

Erika Rossi
Rođena u Trstu 1974. godine, gdje je i završila studij medija. Specijalizirala je audiovizualne medije na Visokoj školi za komunikacije pri Katoličkom sveučilištu u Milanu. Realizatorica je programa za TV postaju Rai Tre. Koautorica je dokumentarnog filma ‘Porrajmos, a forza di essere vento’ (2003) o nacističkom progonu romske populacije u Europi. Od 2004. radi kao redateljica za Odjel za mentalno zdravlje Grada Trsta, za koji je 2007. režirala dokumentarni film ‘Navighiamo a vista’, koji se bavi radnicima na području zaštite mentalnog zdravlja u Trstu, 30 godina nakon što je 1978. na snagu stupio Basaglijin zakon o zatvaranju duševnih bolnica. Snimanje filma ‘Trieste racconta Basaglia’ nastavak je tog projekta.

erika.rossi@gmail.com
+39 3282173094

Urs Schnell - FLAŠIRANI ŽIVOT (CH/DE) 90min
1

Urs Schnell
BOTTLED LIFE
Switzerland, Germany, 2011, HD, 90 min

FLAŠIRANI ŽIVOT
Znate li kako pretvoriti običnu vodu u posao vrijedan milijarde dolara? U Švicarskoj djeluje tvrtka koja je razvila ovu vještinu do savršenstva – Nestlé. Tvrtka trenutno dominira svjetskim tržištem flaširane vode. Švicarski novinar Res Gehringer istražio je ovaj unosni fenomen. Tvrtka Nestlé je odbila suradnju, uz izgovor da je riječ o „pogrešnom filmu u krivo vrijeme“. I tako Gehringer odlazi na istraživačko putovanje i prati tragove priče u SAD-u, Nigeriji i Pakistanu. Njegovo putovanje u svijet flaširane vode otkriva planove i strategije najmoćnije prehrambene kompanije na svijetu.

Urs Schnell
Rođen u Bernu 1951. Diplomirao je književnost, filozofiju i povijest na Sveučilištu u Bernu. Od 1979. radi kao izvjestitelj i urednik u lokalnim novinama. Suosnivač je i voditelj privatne radio stanice koja je s radom započela 1983. godine. Od 1993. radi kao realizator programa za švicarsku nacionalnu televiziju. Boravio je i radio u Rusiji, Francuskoj i Španjolskoj. Redatelj nekoliko TV dokumentaraca. Od 2006. radi kao producent i redatelj za producentsku kuću DokLab GmbH.

DokLab GmbH
info@bottledlifefilm.com
+41 31 508 05 58

Ester Martin Bergsmark - POJKTANTEN / SHE MALE SNAILS (SE/DK) 74min
1

Ester Martin Bergsmark
POJKTANTEN
Sweden, Denmark, 2012, HD, 74 min

SHE MALE SNAILS
U filmu se isprepliću intimni razgovori u kadi između Estera Martina Bergsmarka i pisca Elija Levéna i priča o Boy Hagu – fantastični svijet usmjeren na osobu zarobljenu između dva spola, koja stvara treći spol kako bi preživjela.

Ester Martin Bergsmark
Rođen 1982. u Stockholmu. Tijekom studija dokumentarnog filma na koledžu Biskops Arnö upoznaje Marka Hammarberga. Tijekom četiri godine zajedničke suradnje razvijaju karakterističan i inovativan stil. Njihovi projekti izdvajaju se spremnošću na eksperimentiranje, osjećajem za estetiku i vještinom prikazivanja novih slika suvremene Švedske, koje pomiču granice dokumentarnog žanra. Njihov film SWALLOW IT (2007) eksperiment je opisan kao nokaut tradicionalne kinematografije. Redatelj Lukas Moodyson pomagao im je pri dramaturškoj obradi scenarija i kao kreativni savjetnik. MAGGIE IN WONDERLAND (2008) njihov je dugometražni prvijenac, za koji je 2008. Ester Martin Bergsmark dobio nagradu Guldbagge za najbolji švedski dokumentarac. Godine 2009. s kratkom filmskom pričom FRUITCAKE sudjeluje u kontroverznom projektu feminističkog porno filma DIRTY DIARIES, prikazanom na brojnim filmskim festivalima.

Swedish Film Institute
sara.ruster@sfi.se
+46 8 665 11 41

Mia Donovan - INSIDE LARA ROXX (CA) 77min
1

Mia Donovan
INSIDE LARA ROXX
Canada, 2011, MiniDV/HD, 77 min

U LARI ROXX
U proljeće 2004. godine 21-godišnja Lara Roxx napušta rodni Montreal i kreće u L.A. s ciljem da zaradi hrpe novca u porno industriji. Nakon dva mjeseca snimanja zaražena je visoko infektivnim oblikom HIV-a, tijekom spolnog odnosa pred kamerama. Dugometražni dokumentarac ‘U Lari Roxx’ prati događaje koji su tome prethodili i koji su uslijedili godinama kasnije. Film o industriji ‘zabave za odrasle’ i posljedicama na mladi život.

Mia Donovan
Redateljica i nagrađivana fotografkinja. U Montreal se doselila u 17. godini u bijegu od rodnog grada Moncton, New Brunswick. Njen umjetnički rad bavi se temom ženskog seksualnog identiteta. U novijim fotografskim projektima ‘Stripped’ i ‘Peepshow’ dokumentira montrealske prostitutke. Nakon nekoliko godina bavljenja fotografiranjem striptizeta, prostitutki i porno zvijezda, upoznaje Laru Roxx i kamerom prati njenu priču narednih pet godina. Djelo nastalo iz tog susreta je ‘Inside Lara Roxx’, Mijin prvi dugometražni dokumentarac.

EYESTEELFILM
mia@eyesteelfilm.com
+1 514 571 4669

Sebastian Meise / Thomas Reider - OUTING (AT) 76min
1

Sebastian Meise / Thomas Reider
OUTING
Austria, 2012, HD, 76 min

OUTING
Dokumentarni film ‘Outing’ portret je mladog arheologa Svena, mladića koji u pubertetu otkriva da ga seksualno privlače djeca. Otvoreno govori o svojim pedofilskim sklonostima i odluci da svoju želju nikad ne realizira. Film prati priču glavnog lika tijekom četiri godine i otkriva njegovu unutarnju borbu. Postavljaju se pitanja o moralnim granicama i položaju koji ljudi poput Svena imaju u društvu.

Sebastian Meise
Rođen 1976. godine u pokrajini Tirol, Austrija. Studirao je slikarstvo i filozofiju, te kasnije režiju na bečkoj Filmskoj akademiji. Tijekom studija snimio je nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova u suradnji s Thomasom Reiderom. Njegov prvi dugometražni dokumentarac ‘Outing’ usko je povezan s autorovim višestruko nagrađivanim filmskim prvijencem ‘Stillleben’ (Mrtva priroda). Sebastian Meise živi i radi u Beču.

Thomas Reider
Rođen 1980., studirao je novinarstvo i dramaturgiju na bečkom sveučilištu, nakon čega nastavlja studij filmskog scenarija i dramaturgije na Filmskoj akademiji u Beču. Suradnju s Sebastianom Meiseom započinje tijekom studija. Zajedno su snimili niz kratkih filmova, dokumentarnih radova za kino distribuciju i televiziju, TV mini-serija i dugometražni film ‘Stillleben’ (Mrtva priroda). Thomas Reider živi u Beču i radi kao nezavisni scenarist i redatelj.

Austrian Film Commission
festivals@afc.at
+43 1 526 33 23

Alejandra Sanchez - AGNUS DEI / LAMB OF GOD (FR/MX) 84min
1

Alejandra Sanchez
AGNUS DEI
France, Mexico, 2010, HD, 84 min

JAGANJAC BOŽJI
Smjeli dokumentarac o osjetljivoj temi pedofilije u okvirima Katoličke crkve. U dobi od 11 godina, dok je u crkvi služio kao ministrant, danas 26-godišnji Jesús bio je žrtva zlostavljanja svećenika. Nakon godina šutnje, on odlučuje ne samo da pokrene postupak proziv zlostavljača, već i da se osobno s njim suoči. Ovo je priča o Jesúsovom putovanju, nužnoj pauzi na putu prema oproštenju, iznikloj iz duboke potrebe za pomirenjem s prošlošću. Jesús je rastrgan između bratske ljubavi i srdžbe prema seksualnom predatoru, u bogato nijansiranom filmu koji identificira problem stigmatiziran šutnjom.

Alejandra Sanchez
Diplomirala je film na Sveučilišnom centru za filmske studije (Centro Universitario de Estudios Cinematografícos). Njen prvi dugometražni dokumentarni film ‘Bajo Juárez: La ciudad devorando a sus hijas’ dobio je niz priznanja u zemlji i na međunarodnoj razini; nagrade za najbolji dokumentarni film (filmski festivali u Chicagu, San Diegu, brazilskom Cinesulu i Moreliji); uvršten u službenu konkurenciju na filmskom festivalu Sundance i program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu; nominiran za nagradu Ariel za najbolji dokumentarni film od strane Meksičke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Academia Mexicana de Ciencias y Artes Cinematográficas). Alejandra je 2006. godine sudjelovala u programu Talent Campus Berlinskog filmskog festivala. Radila je na javnoj televiziji kao realizatorica i redateljica znanstvenog i zdravstvenog programa. Osnivačica je i djelatnica Centra za filmsko istraživanje i produkciju (CIPI) Nezavisnog sveučilišta u Mexico Cityju (Universidad Autónoma de la Ciudad de México).

CAT & DOCS
maelle@catndocs.com
+33 1 44 59 63 53

Raphaël Siboni - IL N'Y A PAS DE RAPPORT SEXUEL / THERE IS NO SEXUAL RAPPORT (FR) 78min
1

Raphaël Siboni
IL N’Y A PAS DE RAPPORT SEXUEL
France, 2011, HD, 78 min

NEMA SEKSUALNOG ODNOSA
Portret HPG-a, glumca, redatelja i producenta pornografskih filmova, montiran od tisuće sati materijala snimljenog na setu njegovih filmova. Ovaj dokumentarac preispituje pornografiju i njenu strast za vjernim prikazom, predstavljajući znatno više od pukog pogleda iza kamere porno filma.

Raphaël Siboni
Rođen 1981., Raphaël Siboni bavi se režijom i suvremenom umjetnošću. Zastupa ga pariška galerija Loevenbruck, a izlagao je u centru za suvremenu umjetnost Palais de Tokyo (2010), u sklopu izložbe Force de l’Art (2009) i na Međunarodnim bijenalu u Santa Feu (2007). Trenutno priprema scenarij za dugometražne filmove za kino distribuciju. ‘There is no sexual rapport’ njegov je prvi dugometražni dokumentarac.

CAPRICCI FILMS
isabelle.nobile@capricci.fr
+331 83 62 43 84

Antonio Perajica - ČUVAJ FILM (HR) 23min
1

Antonio Perajica
ČUVAJ FILM
Croatia, 1943-1945, 16mm, bez tona / silent, 23min

ČUVAJ FILM
Izvorni filmski materijal kojega je Šef filma i propagande prestižne 1. Proleterske brigade te jedan od najslavnijih prebjega iz Cinecitta u Rimu, snimio te sakrio odmah nakon završetka 2. svjetskog rata. 9 montiranih izvornih pozitiva, snimani u periodu 1943-1945, očigledno su bili pripremljeni za prikazivanje, no nisu prikazani nikada. Naime, autor je tvrdio kako su filmove pojele krave. Ipak, tajne službe su, nakon mnogo pretresa, uspjele pronaći i konfiscirati dvije trake, koje vjerojatno prikazuju put brigade od Beograda do Zagreba, a spominju se u dnevnicima suboraca. Ostatak, na kojima se nalaze putovanja morem, scene Kornata, Šibenika, Senja, Splita, Zagreba, Korenice, Splita, te putovanja na Trst, preko Slovenije ostale su skrivene. U zadnjim kadrovima filma pojavljuje se i autor sam.
Neposredno pred smrt a godinu dana nakon odvajanja Hrvatske od Jugoslavije, opisao je mijesto gdje se nalaze trake te njihov sadržaj unuci Ani, sa napomenom “Čuvaj film” kojom želi reći – idi svojim putem, no i štedi traku života. Brza montaža scena, nastala iz štednje materijala koju uvjetuju kako rat, tako i prvi medij – fotogafije, najbolje je također opisana ovom uputom.

Antonio Perajica
(1915-1992) je započeo raditi kao fotografski šegrt jako mlad, sa tek 6 godina, da bi do svoje 17te ispekao zanat u nekoliko poznatih splitskih fotoateliera; Borowich, Sinobad te Dvornik. 1934. kupuje svoju prvu Leica kameru, te djeluje samostalno. Uskoro ga hapse zbog snimanja demonstracija na Rivi u kojoj je poginulo mnogo splitske mladeži. Narednih sedam godina radi na snimanjima igranih filmova Cinecitta u Rimu. 1943., po padu Italije, priključuje napušta sa filmskm kamerom Rim preko Barija, te se priključuje partizanima u slavnoj 1. Proleterskoj čije akcije bilježi fotografski i filmski. Rat je dočekao sa činom Šefa filma i fotografije 1. proleterske brigade.

Unatoč visokim odlikovanjima i visokoprofesionalnoj kameri, nije primljen u Filmsku sekciju Generalštaba koja krajem rata okuplja gotovo sve filmske radnike. Zamjera mu se, evidentno, filmsko eksperimentiranje i stav kako kamera nema stranu u ratu.

Umjesto utabanim putevima prvoboraca, svoj život okreće privatnom zanatu. Odmah nakon rata osniva atelier Perajica, na splitskom Peristilu, koji radi i dan danas. Djelovao je kao službeni fotograf Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu gotovo 20 godina, fotograf Hajduka. Ljubav prema filmu i fotografiji prenio je na sina Dražena, te unuku Anu.

dr.sc. Ana Peraica
Atelier Perajica Peristil
www.atelierperajica.com

Lordan Zafranović - NEDJELJA (HR) 94min
1

Lordan Zafranović
NEDJELJA
Croatia, 1969, 35mm, 94 min

NEDJELJA
Kao ideja za ovaj prvi cjelovečernji film Lordana Zafranovića poslužio je kratki film Nedjelja. Petoro mladića i galerija likova oko njih u jednom nedjeljnom danu.
Producent: FAS ZAGREB, AB BARANDOV

DRAGI DŽONI, KRADEJU TI ZLATO
Hrvatska / Croatia, 1966, kratki igrani / short fiction, 7 min
Džoniju su ukrali zlato u Kino klubu Split, na što je on rekao: Jeba mi pas mater ko me doveja u ovo amatersko društvo.
Producent: SAG MEDITERAN

Lordan Zafranović
Rođen 1944. godine u Maslinici na otoku Šolti. U Split je Lordan proveo svoje djetinjstvo i završio Pomorsku školu. Zatim je diplomirao književnost i likovnu umjetnost na Visokoj pedagoškoj akademiji u Splitu. Filmsku režiju je diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu 1971 godine u klasi “oskarovca” Elmara Klosa. Magistar je režije.
Po povratku sa studija, od 1971. živi i stvara u Zagrebu. Od 1991. do kraja 1994. živi u Parizu, u tome jednu godinu – 1992. živi i radi u Beču. Od 1995. do 2005. živi i stvara u Pragu, a od 2005. do 2011. radi u Zagrebu TV serijal o Titu “Posljednji svjedoci testamenta”.
Za vrijeme života i rada u Pragu bavio se pedagoškim radom na FAMU, kao profesor režije. Otac je troje djece iz dva braka, sina Ivana i blizanaca, sina Lava Lordana i kćerke Loredane.

www.lordanzafranovic.com

RASPORED 2012.