2015.

Program

Posebni program

Nagrade

KONKURENCIJA DUGOMETRAŽNI

GRAND PRIX
Juan Daniel F. Molero
VIDEOFILIA (Y OTROS SÍNDROMES VIRALES) / VIDEOPHILIA (AND OTHER VIRAL SYNDROMES)
Peru

POSEBNA NAGRADA
Ingo Haeb
DAS ZIMMERMÄDCHEN LYNN / THE CHAMBERMAID LYNN
Germany

Damir Čučić
RAKIJAŠKI DNEVNIK / THE SPIRITS DIARY
Croatia

KONKURENCIJA KRATKOMETRAŽNI

GRAND PRIX
Maryam Tafakory
I WAS FIVE WHEN I BECAME A WOMAN
United Kingdom

POSEBNA NAGRADA
Daria Yurkevich
MAMIE, VANYA ET LA CHÈVRE / GRANNY, VANYA AND THE GOAT
France, Belarus

Izumi Yoshida
KINKI
Poland

Žiri

Konkurencija dugometražni

Bea de Visser, The Nizozemska
Od devedesetih stvara filmski opus koji dotiče različite discipline: film, performans i instalaciju. Razvija narative koji se odvijaju u sferi koja balansira između dokumentarca i fikcije. Bea de Visser studirala je monumentalnu umjetnost i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Bredi i Rotterdamu. Napušta akademiju na zadnjoj godini radi prakse u istraživanju „žive elektronike“ na Odsjeku za sonologiju Konzervatorija Brabant. Karijeru je započela 80-tih godina na popularnoj klupskoj sceni i u umjetničkim galerijama, kao umjetnica koja spaja glazbu i performans. Bila je specijalizant na nizozemskoj Kraljevskoj akademiji likovne umjetnosti u Amsterdamu (Rijksakademie van Beeldende Kunsten) od 1993. do 1995. Sa svojim je instalacijama sudjelovala na mnogim međunarodnim izložbama u muzejima, umjetničkim institucijama i galerijama, uključujući MoMU u New Yorku, Nacionalni muzej u Pragu i Madridu te Muzej Stedelijk u Amsterdamu. Njezini su filmovi prikazivani na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta. Do danas vodi produkcijski studio Anotherfilm među ostalim kao redateljica, producentica i savjetnica za scenarij. Predaje audiovizualne medije i dramsko pismo na Sveučilištu za umjetnost u Utrechtu.

Sarah Skoric, Belgija
Rođena 1989., izvršna je urednica i koordinatorica flamanskog filmskog časopisa Filmmagie, te online portala o kratkom filmu Kortfilm.be. Od 2012. piše o flamanskom i međunarodnom filmu, posjećuje međunarodne filmske festivale i one u zemlji, te sudjeluje kao članica brojnih žirija (npr. na Festivalu latinoameričkog filma u Flandersu, Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Briselu, na Zlin Film Festivalu, te na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Leuvenu). Članica Saveza belgijskog filmskog tiska (UPCB/UBFP). Završila je preddiplomski studij baveći se arhivskim istraživanjem i rekonstrukcijom izgubljenog filma Luisa Buñuela „Viridiana“, te diplomski studij filmologije i vizualne kulture.

Dean Šoša, Hrvatska
Rođen je u Zagrebu 1975. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i povijest. Zaposlen na Hrvatskoj radioteleviziji, kao Glavni urednik HTV3. O filmu je pisao u raznim časopisima i magazinima (Hollywood, Globus, Hrvatski filmski ljetopis…), radeći najdulje kao filmski kolumnist u Nacionalu (2003.-2008.). Na HRT-u započeo karijeru kao novinar u filmskim emisijama te urednik u filmskoj redakciji. God. 2008. pokrenuo emisiju ‘Posebni dodaci’. Bio je urednik Odjela strani program i urednik nekadašnje Filmske redakcije. Od 2012. do 2013. godine bio je v.d. Glavnog urednika HTV-a. Koordinator pri pokretanju programskog kanala HTV3 u rujnu 2012. i njegov prvi Glavni urednik, od 2013. do danas. Scenarist je i koautor cjelovečernjeg dokumentarnog filma ‘Pula povjerljivo’ o povijesti filmskog festivala u Puli, kao i filmova ‘Artavangrad’, ‘Kako je Vojtjeh tražio istinu’, ‘Tokyo Light’ i ‘Asobi’. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Konkurencija kratkometražni

Hans Eijses, Nizozemska
Do 1990. Hans je radio kao menadžer na turnejama bendova poput OSJAN (poljski jazz/folk-rock bend), The Cure, John Martyn itd., te je u izdavačkoj kući Torso Records bio menadžer/producent brojnim nizozemskim bendovima, poput Mekanik Kommanda, Mecana, itd. Nakon 1990., Hans je bio član filmske ekipe ciklusa filmova Tri Boje Krzystofa Kieślowskog. Od 1993., bio je izvršni producent mnogim filmašima poput Bena van Lieshouta (The Muse), Tima Leyendekkera (Opening Night), Woutera Veneme (Lighthouse), Simone Bennet (Motor). Savjetnik je u Vijeću kulture u Dordrechtu u Nizozemskoj. Trenutno je zaposlen u predprodukciji dugometražnog filma Dust, kojeg su napisale nizozemska glumica Relinde de Graaff i Bea de Visser. Film će biti snimljen u Madridu (Španjolska), a u glavnim ulogama igrat će Assumpta Serna, Relinde de Graaff i nadamo se, Matthias Schoenaerts.

Silvestar Mileta, Hrvatska
(Zagreb, 1987.) Filmski kritičar. Diplomirao povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tekstove objavljivao u Hrvatskom filmskom ljetopisu, Filmonautu, na portalu , HRT-u, u UBIQ-u, Književnoj republici, Autsajderskim fragmentima, Časopisu za suvremenu povijest, K.-u i drugdje. Kao suradnik Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb vodio je niz intervjua s uglednim animatorima, uredio bilten festivala 2013. te vodio Ured za medije 2014. Radio je u novinarstvu i izdavaštvu te kao istraživač na dokumentarnom filmu. Trenutno je zaposlen kao asistent produkcije u kući Hulahop. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara i FIPRESCI-ja, izvršni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i stalni suradnik Filmonauta.

Harald Schleicher, Njemačka
1951 rođen u Backnangu, Njemačka
1973 – 1979 Studira likovnu umjetnost
1983 – 1990 Studira i diplomira kinematografiju
1993 – Profesor kinematografije na Kunsthochschule u Mainzu i Sveučilištu Johannes Gutenberg (Njemačka)
Autor je brojnih video radova, kratkih filmova, dokumentaraca, instalacija, prikazivanih i nagrađivanih na festivalima diljem svijeta.

Godina svjetlosti

Svjetlost ima vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu te je važno znanstveno multidisciplinarno područje u znanosti XXI. stoljeća. Revolucionarna je za medicinu, otvorila je put međunarodnoj komunikaciji putem interneta te je i dalje u središtu povezivanja kulturnih, ekonomskih i političkih aspekata modernog društva.UNESCO je proglasio 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu (IYL 2015) s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti znanosti o svjetlosti, optike i tehnologija zasnovanih na svjetlu i promicanja pristupa novim znanjima.Film, kao umjetnost pokretnih slika, također je temeljen na svjetlu, pa se tako u Godini svjetlosti lako spajaju znanstvena dostignuća sa onima u umjetnosti. Posebni program 20. izdanja Splitskog filmskog festivala djeluje kao potpora i širi kontekst filmskom programu u kojem je naglasak prije svega na umjetničkom izričaju, a manje na socijalnom, političkom, ekonomskom i bilo kojem drugom kontekstu.Svjetlo, u ovom izdanju, pada na umjetnost!

RASPORED 2015.