NAGRADE 2018

NAGRADE 2018

DUGOMETRAŽNI FILM KONKURENCIJA

Žiri u sastavu, Andrés Goteira i Joško Jerončić i Maja Kranjc odlučio je nagraditi ove filmove:

GRAND PRIX

Grand Prix osvojio je film VULKAN Romana Bondarchuka ,UA,/DE 2018., višeslojna bajka koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.

POSEBNO PRIZNANJE

Posebno priznanje (Honorable Mention) dodjeljuje se filmu POVIJEST LJUBAVI, SI 2018. Sonje Prosenc, koji se odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva.

KRATKOMETRAŽNI FILM KONKURENCIJA

Žiri konkurencije kratkometražnih Marina Gumzi, Jan Soldat i Toni Meštrović nagradio je ove filmove:

GRAND PRIX

PLAMEN, Sami van Ingen, FI 2018.
Film koji slavi sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930tih. Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak! Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru.

2 POSEBNE NAGRADE

SCIPIJEVI SLONOVI, David Pantaleon / Pilar Aldea, ES, 2018.
Zanimljiva minijatura koja prikazuje kratko ali enigmatično poniranje u neidentificirane južnjačke prostore naseljene ljudima, psima, mašinama za žetvu i čuvarom vatre. Primjer je šarmantne i snažne kinematografije te kompaktne montaže, kao i simbolične otvorenosti prema publici nudeći joj mogućnost vlastite interpretacije.

ZAVRŠNI KRUG, Vladislav Knežević, HR, 2017.
Impresivna upotreba kontinuiranog kružnog toka kamere i visceralna kvaliteta zvukova disanja i krckanja kože tijekom performerove usporene transformacije pružaju iskustvo istovremeno futurističkih i povijesnih dosega. Prevođenjem humanističkog stave u koherentan filmski smisao, ZAVRŠNI KRUG nudi snažnu meditaciju o destrukciji, patnji i otporu tijela.

HRVATSKI FILM

NAGRADA IVAN MARTINAC

Filmska nagrada Ivan Martinac dodjeljuje se hrvatskom filmu LADA KAMENSKI Sare Hribar i Marka Šantića.